Otevření okresů gastru příliš nepomohlo

Už celé měsíce se obor gastro služeb drží na neměnných hodnotách. Prakticky od začátku letošního roku je situace stejná jako během listopadového lockdownu. V provozu zůstávají jen 4 z 10 podniků a tomu odpovídají i souhrnné tržby kolem 40 % „předcovidového“ normálu z loňského února. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastro provozů. Oživení příliš nepomohlo ani znovuotevření okresů, k němuž došlo minulý týden. V maloobchodu se však situace o něco zlepšila.

„Samotné nás překvapilo, že v gastru za uplynulý týden není vidět markantnější změna, ale dost možná za to může nepříznivé počasí. To má na tržby velký vliv i za normálních podmínek, kdy se lidé můžou pohodlně usadit uvnitř podniků. V situaci, kdy jsou odkázáni jen na výdejní okénka, motivace vyrazit v zimě a dešti podstatně klesá,“ uvažuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Pražané vyrazili do hor

Navzdory chladnému a deštivému počasí zejména o víkendu bylo znát, že se lidé dali do pohybu. Počet otevřených provozoven zůstal prakticky beze změny, ale na pátečních i sobotních tržbách se projevilo, že lidé vyrazili na výlety.

„Souhrnná výše tržeb poskočila jen nepatrně, maximálně o jednotky procentních bodů, nicméně projevily se rozdíly v jednotlivých krajích. Výrazně to bylo vidět na Praze, kde sobotní obrat oproti předcházející sobotě, kdy ještě nebylo možné opustit hranice okresu, klesl skoro o 15 procent. Naproti tomu v Krušných horách tržby ve stejný den stouply o 10 až 13 procent, v Krkonoších dokonce o 15 až 19 procent,“ komentuje Menclík.

Maloobchod si polepšil

V maloobchodu se naopak určitý posun za poslední týden projevil. Nejspíš ani ne tak v důsledku otevření okresů, jako spíš díky rozvolnění některých oblastí (např. otevření papírnictví). Z týdne na týden se počet otevřených provozoven zvýšil zhruba o 4 procentní body. Aktuálně jsou tak podle Dotykačky v provozu už dvě třetiny maloobchodních provozoven, které fungovaly loni v únoru před vypuknutím pandemie. Zavřených zůstávalo k neděli 19. dubna 32 procent prodejen.

Podniky využívající pokladní systém Dotykačka; zdroj: Dotykačka Holding

Pozitivní posun je podle Dotykačky vidět i v souhrnných maloobchodních tržbách: „Zatímco v uplynulých týdnech se propad v porovnání s „předcovidovým“ obdobím pohyboval mezi 15 a 25 procenty, minulý týden byl tento pokles už jen 8 procentní,“ vyčísluje Menclík.

Dá se očekávat, že v nadcházejícím období maloobchodní čísla vylepší další rozvolnění a také nástup sezónních prodejců. Mnohem větší rozdíly však sezónnost způsobuje v oboru gastra.

Zdroj: Dotykačka, foto: pixabay.com