Restaurace jakž takž zvládají, bary a hospody jsou na tom podstatně hůř

Od skončení lockdownu neuběhly ani dva týdny a už se blíží další uzavření gastra. Jeho provoz nyní limituje systém PES a doplňující vládní opatření. Ta v minulém týdnu omezila provozní dobu i možnosti prodeje (velmi diskutované byly například zákazy prodeje nápojů s sebou). Společnost Dotykačka znovu analyzovala, jaký vliv tyto restrikce mají na těžce zkoušený obor. Podle dostupných údajů zasáhla povinnost zavírat už ve 20 hodin nejtíživěji na hospody a bary. Obecně taky platí, že situaci mnohem lépe zvládají podniky ve velkých městech.

Souhrnné tržby v gastro službách dosahovalyza uplynulý týden 75 % únorových hodnot. V jednotlivých segmentech jsou ovšem značné rozdíly, které ještě prohloubila změna provozní doby.

Zatímco v kavárnách, bistrech a restauracích se lidé přizpůsobili omezením a na večeře chodí dříve, v podnicích orientovaných na noční život a popíjení je situace odlišná. Od minulé středy, kdy se povinně zavírá už ve 20 hodin, se výdělky v barech a hospodách podstatně propadly. Zmíněné kavárny a bistra naopak poprvé od léta dosáhly předcovidových hodnot,“ komentuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá zhruba čtvrtina tuzemských gastro zařízení.

Hodnoty tržeb byly porovnány s únorem 2020 (zdroj: Dotykačka Holding)

Čím menší město, tím menší obrat

Jak vyplývá z dat Dotykačky, situace v gastro službách se liší nejen v podle segmentů, ale i podle velikosti měst, kde se podniky nacházejí. Jak v počtu otevřených podniků, tak i ve výši tržeb platí, že podstatně lépe se daří provozům ve velkých městech. „V Praze nyní funguje 85 % gastro zařízení, ale v malých městečcích a na vesnicích je to pouhých 50 %. U tržeb je to ještě horší – v porovnání s únorem dosahují podniky na vesnicích jen 45 % únorových hodnot, zatímco krajská města jsou na 85 %,“ vypočítává Petr Menclík.

Hodnoty byly porovnávány s únorem 2020 (zdroj: Dotykačka Holding)

Počty otevřených podniků se podle Petra Menclíka od konce lockdownu drží na stabilní úrovni. V porovnání s únorem – posledním „před-covidovým“ měsícem – nyní funguje zhruba 71 % gastro zařízení. I zde se však jednotlivé segmenty zásadně liší.

Zdroj: Dotykačka, foto: pixabay.com