Malí kuchtíci v soutěži Finále Zdravé 5 opět ukázali, co umí

Domácí čočková tortilla, vlastnoručně vyrobený pampeliškový sirup či med nebo duhová limonáda, to jsou jenom některé z částí receptů zdravých svačinek, které připravili malí kuchtíci, aby zabodovali v devátém ročníku soutěže Finále Zdravé 5. Někteří se svými kulinářskými výtvory také rozhodli poděkovat zdravotníkům či zpříjemnit den seniorům. Na vítězné týmy čeká odměna v podobě kuchařského kurzu. Celkem se letos do soutěže zapojilo přes 250 týmů.

Týmy malých i větších kuchtíků z mateřských školek, základních škol, dětských domovů i neziskových zařízení a rodiče s dětmi letos změřili síly v přípravě nejoriginálnější zdravé svačinky s ovocem nebo zeleninou. Kuchařské klání se opět uskutečnilo na dálku, to ale neubralo na elánu kuchtíkům, kteří si přípravou vyplnili dlouhé chvíle, procvičili si zásady zdravého stravování a kreativitu. „Zvolili jsme svačinku s jogurtem, protože je mezi našimi dětmi dlouhodobě oblíbený stejně jako banány a jablka. Děti ke smoothie vybraly ovesno-banánové sušenky, které samy upekly. Příprava svačinky pro ně byla velkou zábavou a celá třída Motýlků si na ni na závěr pochutnala,” popisuje Kristina Popelářová, ředitelka mateřské školy Wolkerova, Lanškroun.

Zdravé bonbóny nebo domácí tortilla

Děti se nebojí neotřelých receptů a tvoří například zdravé bonbóny z ovoce či banánové sušenky nebo chlebík. „Stalo se už tradicí, že se nám hlásí soutěžící s recepty, které jsou na velmi vysoké úrovni, a to nejenom co se týče principů vyvážené stravy, ale také obtížnosti a použitých surovin. Práci si skutečně nezjednodušují a využívají i suroviny, které si sami vyrobili, jako je například pampeliškový med či sirup nebo tortilla z černé čočky,“ popisuje Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5.

Když děti myslí na druhé, radost se násobí

Jako poděkování darovaly některé týmy své svačinky sestřičkám a zdravotníkům do nemocnic, kteří se v těžké době starají o nemocné. „Velmi nás potěšilo, jak děti v této situaci přemýšlí. Některé se rozhodly svými kulinářskými výtvory potěšit druhé a zpříjemnily tak den seniorům či sestřičkám v nemocnicích. A o to víc, že některé z těchto týmu byly z dětských domovů a tyto děti samotné to nemají v životech snadné,“ popisuje Alena Paldusová.

Lucka vyrobila svačinky pro zdravotnice z očkovacího centra Covid-19 v Nemocnici Hranice. „Udělala jim velkou radost. Také jsme připravily dobrou a zdravou svačinu pro lékaře a sestřičky z transfúzní stanice, když vyhlásili, že mají nedostatek krve,“ vysvětluje Lenka Kopřivová z týmu Holky z Hranic z kategorie rodičů s dětmi. Tato maminka totiž dokonce spojila soutěž s dalším dobrým skutkem, darováním krve, na které šla vůbec poprvé.

Cvičení dělá mistra

Co jiného by mohly vítězné týmy z každé kategorie získat než kurz vaření pod vedením profesionálního kuchaře. V pražském Chef Parade si děti připraví kompletní menu, a kromě naučení různých triků si také prohloubí dovednosti zdravého vaření. Bez odměny nezůstala ani družstva na druhém a třetím místě. Získala hodnotné ceny jako například palačinkovač či pomůcky k vaření.

Zdroj a foto: Albert Česká republika