Rozhovor měsíce 7/2019 – Věra Doušová

558 zobrazení

Pro rozhovor měsíce července jsme oslovili paní Věru Doušovou, předsedkyni Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj.

V rozhovoru jsme především hovořili o plýtvání s potravinami, Národní potravinové sbírce a o provozu a aktivitách Potravinové banky.

Vaše Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, která je největší potravinovou bankou v České republice, slaví v letošním roce již 10. rok své existence. Jak byste, paní Doušová, zhodnotila toto období?   

Bylo období, kdy jsme měli velmi málo potravin, a to zčásti proto, že dárci potravin museli odvádět z daru daň. Bylo pro ně výhodnější neprodané potraviny zlikvidovat a odepsat. Teprve tehdy, když se podařilo vybojovat nařízení, které dárce potravin potravinovým bankám osvobozovalo od daně, se počet darovaných potravin prudce zvýšil. Také s uzákoněním zákona 110, který zavazuje prodejce s prodejní plochou nad 400 m2 darovat neprodejné potraviny potravinovým bankám, prudce stoupá počet potravin, které denně svážíme z potravinových řetězců.

Jedním z hlavních cílů Banky je boj proti plýtvání potravinami. Jak vnímáte toto plýtvání v České republice a jaký je jeho trend?

Ačkoli bojujeme společnými silami s dalšími organizacemi proti plýtvání, přednášíme na školách, provádíme exkurze spojené s přednáškou o plýtvání, pořádáme worshopy, semináře, velký pokrok jsme nezaznamenali. Celosvětově skončí v koši až třetina potravin, v Česku je to přes 800.000 tun ročně, a to se v posledních 4 letech podle výzkumů IPSOS nemění. Lidé si uvědomují, že plýtvání je zásadní celosvětový problém, který je třeba řešit, ale přesto neplýtvají méně. Na všech přednáškách končím tím, že říkám, že musíme začít od sebe.

Některé obchodní řetězce začaly nabízet slevy na „ošklivou“ zeleninu a ovoce, tedy na produkty, které sice nevypadají „předpisově“, ale samozřejmě chutnají úplně stejně jako jejich hezčí „kolegové“. Zdá se, že tyto akce zákazníky velmi zaujaly. Myslíte si, že je to jen módní akce nebo má i dlouhodobější charakter?  

Myslím, že je to poctivá snaha společensky zodpovědné firmy neškodit životnímu prostředí víc, než je nezbytně nutné. Ukazujeme třeba školním dětem, kolik času, lidské práce a přírodních zdrojů je třeba k tomu, aby vyrostla jedna okurka. Když to člověk ví, těžko pak něco vyhazuje. Představí si nejen to jídlo, ale vidí i tu energii investovanou do jeho výroby.

Existuje Národní potravinová sbírka realizovaná v různých obchodních řetězcích, ve kterých mohou zákazníci přispět nakoupením potravin, které pak směřují do Potravinových bank. Jsou i jiné možnosti, jak mohou jednotlivci přispět i jindy a jakým způsobem?   

Ano, lidé mohou přispívat jak potravinovými dary, tak i finančními.

Kolik potravin každoročně vaše banka získá a kolik Potravinové banky získají celkově?

Potravinové banky získávají každý rok více a více potravin. V minulém roce jsme vydali lidem a organizacím 1000 tun potravin z řetězců a více než 1000 tun potravin z projektu evropské potravinové pomoci nejchudším.

Jak se o potraviny nejen po Potravinových sbírkách staráte, než je začněte rozdělovat?  

Potraviny denně přiváží naše 3 dodávková auta do skladů, tam je skladníci zaevidují, vytřídí a ještě tentýž den vydají klientům. Pokud jde o chlazené nebo mražené zboží, to podléhá zvláštnímu režimu. Převáží se chladícími a mrazícími vozy a ukládá okamžitě do chladících a mrazících boxů.

Dalším hlavním cílem Banky je dělit se o potraviny s těmi, kteří mají hlad. Jaké jsou to tyto cílové skupiny a jak toto dělení probíhá? Z jakého rozdělení potravin jste měla největší radost?

Potraviny dáváme celkem 160 organizacím a asi 200 jednotlivcům, které k nám posílají sociální odbory z místa jejich bydliště. Z některých bývalých klientů se stali naši dobrovolníci, potom brigádníci a dnes jich již několik z nich u nás pracuje na trvalý pracovní poměr. Mám vždycky radost, když můžeme klientům nabídnout kvalitní potraviny a také z toho, když pomůžeme někomu začít nový život.

Je pravda, že prvních několik měsíců nemá Potravinová banka žádné nebo velmi omezené příjmy, neboť je dostává skoro v půlce roku? Omezujete v tomto období svoji činnost?

Je pravda, že první půlrok vždycky bojujeme o přežití, ale naši zaměstnanci jsou již zvyklí na to, že mají v tom období minimální platy a velké množství dobrovolné práce. Ale mají svou práci rádi, vědí, že dělají dobrou věc a tak ještě nikdo z finančních důvodů neodešel.

Minulý měsíc jste vystoupila se svojí prezentací na akci Shopper Marketing Breakfast 6, kterou pořádal náš portál a na kterém byla mezi účastníky vybrána pro Vaši Potravinovou banku částka 5 500 Kč. Na jaký účel plánujete tuto vybranou částku použít? Pořádají se pro Banku podobné akce?

Vybranou částku jsme přidali ke sbírce na novou dodávku, která v naší výbavě citelně chyběla. Už ji máme, takže dodatečně děkujeme.

Plánuje vaše Potravinová banka nějaké nové aktivity?

Vymysleli jsme kurzy vaření pro matky samoživitelky, protože jsme zjistili, že mají špatné stravovací návyky, učíme je používat zeleninu. Kromě toho jsme v naší kuchyni začali vařit zbytkolády- marmelády, čatní, kečupy, čalamády – zkrátka každý pátek konzervujeme ovoce a zeleninu, kterou nestačíme před víkendem rozdat.

Vaše práce, paní Doušová, je velmi náročná na čas i stres. Jak ve volném čase odpočíváte a nabíráte novou energii?   

Energii nabírám v práci, je to radost vidět každý den, že naše práce pomáhá. Pokud mám volno, plavu, každé ráno a večer na zahradě v bazénu a když je čas, tak ještě v pořádné vodě.

Děkuji Vám, paní Doušová, za rozhovor. A přeji Vám i Potravinové bance úspěšné léto a celý rok 2019.

Za redakci se ptal Miroslav Oupic.