V ČR přibývají specializované prodejny sýrů

4192 zobrazení

Z dlouhodobého
hlediska český zákazník nakupuje především polotvrdé sýry holandského typu,
mezi něž patří především eidamy a goudy. Specifikem českého trhu je vysoká
obliba tavených sýrů. Jejich průměrná spotřeba dosahuje víc než dvou kilogramů
na osobu. Podle předsedy
Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka Češi milují sýry s oky.
„Nově se ale zaměřují na rozšiřující sortiment čerstvých sýrů a také sýrů
plísňových,“ poznamenal. Novou rostoucí kategorií jsou také takzvané
konvenientní sýrové speciality k dalšímu kulinářskému použití, kam patří
například předsmažené sýry.

Lidé podle Kopáčka
už nekupují sýry jen jako základní potravinu. Čím dál častěji vyhledávají
sýrové speciality. Mezi ně patří například velmi prozrálé archivní sýry nebo
dovážené sýry s chráněným označením původu. Jiní zákazníci pak v obchodech
vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí. „Tento
spotřebitelský zájem vedl i k otevírání celé řady speciálních sýrových prodejen
(sýroték) a dá se říci, že nejméně jedna až dvě takovéto prodejny jsou dnes už
téměř v každém větším nebo i okresním městě,“ poznamenal Kopáček.

Výrobce parmezánu
chystá expanzi

Například
italsko-česká společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého
sýra typu parmazán, má v současnosti v Česku 11 prodejen La Formaggeria Gran
Moravia
. Brzy mají přibýt další nové prodejny. „V první
polovině roku 2014 plánujeme otevřít tři nové prodejny v Praze a přestěhovat
naši olomouckou prodejnu do větších prostor, abychom zákazníkům mohli nabídnout
širší sortiment a především pohodlí při nakupování,“ uvedla Vendula
Trefilová
ze společnosti, která vyrábí extra tvrdý dlouhozrající sýr pod
značkou Gran Moravia. „Současný
spotřebitel už nehledá jen příznivou cenu, ale také kvalitu, poctivost při
výrobě a vstřícný přístup v prodejnách,“ řekla Trefilová. „Všechny
tyto hodnoty se snažíme zajistit a udržet,“ dodala.

Ve spotřebě
převažují sýry z dovozu

Spotřeba okolo 17
kilogramů sýrů na osobu ročně řadí Čechy na přední místo ve střední a východní
Evropě. Češi snědí více sýrů než Britové, Španělé či Skandinávci. Největšími
jedlíky sýrů v Evropě jsou Řekové s 30 až 31 kilogramy ročně. Velkými jedlíky
sýrů jsou také Francouzi, Lucemburčané, Němci a Italové. Podíl dovážených
sýrů na celkové domácí spotřebě je v Česku vysoký a v roce 2012 představoval 51
procent. Podle předběžných odhadů mlékařů se loni podíl dovozů mírně snížil
vzhledem k vyšší domácí výrobě. „V roce 2014
by k dalšímu snížení tohoto poměru mohlo pozitivně napomoci opatření ČNB
týkající se kurzu české koruny vůči euru, ale především pak skutečnost
zvyšující se kvality domácích produktů,“ řekl Kopáček.