Nejlepším výčepním na jihu Moravy je Richard Máša

764 zobrazení

Nejlepší výčepní z celé jižní Moravy, Zlínska a Olomoucka se včera sešli v brněnské restauraci Plzeňský dvůr, aby se utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posoudila odborná porota v čele s Václavem Berkou, starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další disciplíny nejlépe zvládl Richard Máša z brněnské restaurace Risto Pizza Pub Tusto. Společně s dalšími postupujícími se utká o vítězství na finálovém kole v Plzni 15. a 16. srpna.

 Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty. Většina výčepních se v Brně účastní soutěže poprvé, mnoho z nich ale působí v restauracích, kde čepují finalisté minulých ročníků a vychovávají si tak novou generaci.

Do finále dále postoupili Tereza Petřvalská z restaurace Citadela v Křelově u Olomouce a Tereza Cibulková z restaurace Novesta ve Zlíně.

„Profese výčepního pro mě znamená především dělat lidem radost – nejdůležitější je pro mě spokojený zákazník. Líbí se mi komunita výčepních, která tady po regionu vzniká, a jsem rád její součástí. Mám rád výzvy a velké cíle, proto jsem se přihlásil do soutěže. Na svůj dnešní výkon jsem hrdý – a je to pro mě zároveň závazek, aby lidé v celém našem kraji dostávali to nejlepší plzeňské pivo,“ říká vítěz brněnského kola Richard Máša.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 16. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.

„Letošní ročník provází vysoký zájem výčepních i stále zlepšující se výkony. Svědčí to o tom, že o naše pivo je v hospodách a restauracích skutečně dobře postaráno. Jsme rádi, že se nám daří podporovat profesní růst výčepních i vysoký standard české pivní kultury,“ řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Brna výčepní soutěží v Ostravě, v Mladé Boleslavi, v Praze a v Plzni. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu. Letošní ročník provází dokonce tak vysoký zájem kvalitních výčepních, že Pilsner Urquell přidal po jednom kole v Praze a v Plzni.

 

Zdroj a foto: Plzeňský Prazdroj