Zahrádky v pondělí otevřely, příval štamgastů se ale nekonal

Jak dopadl první den, kdy české gastro podniky mohly mít konečně oficiálně otevřené zahrádky? Podle údajů společnosti Dotykačka provozy přípravu nepodcenily. Otevřely dokonce i ty, které donedávna nechávaly zavřená i výdejní okénka. Šanci na výdělky jim ale do značné míry zhatilo špatné počasí. Očekávaný příval hostů se nekonal.

„Pokud jde o otevřené podniky, za pondělí jsme oproti předchozímu období zaznamenali nárůst zhruba o 17 procentních bodů. Bohužel o celkových tržbách se totéž říct nedá. Ty zůstaly stejné jako minulý týden a návštěvnost dokonce v porovnání předchozím pondělím ještě o něco klesla,“ přibližuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemského gastro trhu.

Ještě před měsícem podle údajů firmy měla zavřeno víc než polovina gastro podniků. Pokladní systém využívalo jen 46 % těch, které fungovaly ještě před vypuknutím pandemie. S otevřením zahrádek se počet otevřených podniků navýšil na 63 % (opět v porovnání s předcovidovým stavem z února 2020). Tržby oboru se poslední týdny, včetně „zahrádkového“ pondělí, drží 25 % pod úrovní loňského února.

Na pivo ano, na jídlo ne

Pokud se podíváme na jednotlivé segmenty, nejvíc si pondělním rozvolněním polepšily hospody. Tam sice zůstává vysoký podíl zavřených podniků (k včerejšku jich měla otevřeno pouhá třetina, a před měsícem to bylo dokonce jen 14 %), avšak oproti předchozímu pondělí u nich došlo k navýšení tržeb o 8 procentních bodů. I tak ale zůstávají na pouhých 45 % předcovidových hodnot.

„Lidé podle všeho rádi vyrazili na pivo i v horším počasí. U restaurací a dalších druhů podniků, kde se obvykle stravují, je citlivost na chladné a deštivé počasí vyšší,“ odhaduje Petr Menclík s odkazem na to, že v restauracích navzdory většímu počtu podniků tržby z týdne na týden vzrostly jen minimálně. V kavárnách celková útrata dokonce mírně klesla.

 

Zahrádkový boom v Karlových Varech

Pokud se podíváme na regionální rozdíly, je znát, že v souvislosti s aktuálním „zahrádkovým“ rozvolněním jsou vybrané kraje aktivnější než jiné.

„Nejvíc gastro zahrádek se podle všeho otevřelo v Karlovarském kraji. Tohle pondělí jsme tam v porovnání s předchozím týdnem zaznamenali nárůst aktivních pokladen o víc než 41 procent, zatímco ve většině ostatních krajů počty otevřených podniků stouply zhruba o pětinu. Uvedený nárůst velmi pravděpodobně souvisí i s tím, že po celou dobu pandemických omezení byl Karlovarský kraj z pohledu otevřených gastro podniků nejslabší z celé republiky,“ komentuje Petr Menclík.

Opačným směrem naopak vybočuje Praha, kde i během lockdownů fungovalo ve srovnání s předcovidovým obdobím nejvyšší procento gastro provozů. V souvislosti s otevřením zahrádek tak v pondělí přibylo jen minimum nových podniků.

Zdroj: Dotykacka.cz, foto: pixabay.com