Povinná gastro zastávka v Liberci

Káva, design a dobré jídlo. A ty dezerty! I tak by se dala hodně ve zkratce popsat oblíbená liberecká kavárna Mikyna. Stojí za ní dva food nadšenci, kteří neměli žádné zkušenosti. Z nuly na sto se dostali díky propracovanému vegetariánskému menu, vyhlášeným sladkým tečkám ke kávě, přátelské obsluze a útulnému minimalistickému interiéru.

Příběh Mikyny se začal psát před šesti lety, kdy se, dnes již manželé Ondřej a Kristýna Láfovi rozhodli rozjet vlastní podnik. Původní obyvatelé Liberce tak chtěli dotáhnout do úspěšného konce snahu obohatit místní kavárenskou kulturu a vytvořit příjemný moderní podnik s nabídkou kvalitního jídla a kávy. Gastronomií nepolíbení se do svého snu vrhli doslova po hlavě. „Začínali jsme jako rodinná firma. Zapojila se nejbližší rodina a později i přátelé. Tchán se pustil do přípravy polévek, které se brzy staly velkým tahounem. Maminky se ujaly pomoci v kuchyni a pekárně, pomáhaly s administrativou a z naší tety se stala královna kremrolí,” popisuje začátky Ondřej Láf. Postupem času si Kristýna s Ondřejem osvojili všechny role a rodinné členy postupně nahradili první zaměstnanci.

„Náš sen se zrodil ze společného zájmu, kterým kromě cestování bylo vždy dobré jídlo. Manželka je vegetariánka, takže jsme se rozhodli jít cestou vegetariánské kuchyně,” vysvětluje Ondřej Láf. “Náhražky masa jsou u nás tabu. Naším cílem je nabízet přirozeně vegetariánské pokrmy. Čas od času se pustíme i do veganských specialit,” dodává Ondřej. Pokud máte rádi pozdní snídaně a zvláště víkendy jsou pro vás ve znamení snídaně v době oběda, tak v Mikyně si můžete být jisti, že dostanete co potřebujete. Snídaně tu servírují ve všední dny až do 15 hodin a o víkendu si můžete vychutnat brunch, který servírují od 9 do 16 hodin. Uniknout by vám neměla ani nabídka dezertů, které si můžete vychutnat spolu s výběrovou kávou z liberecké pražírny Norbeans. A co by vám doporučil Ondřej Láf? „Mezi naše hitovky jednoznačně patří košíček se slaným karamelem a ze slaných pokrmů je bestsellerem avokádová topinka,” láká Ondřej. Manželé Láfovi se čas od času o nějaký z receptů podělí na svém blogu, který najdete na webových stránkách Mikyny.

Covid jim obrátil režim

Ani s Ondřejem jsme se nevyhnuli tématu pandemie. Zajímalo nás, jak fungovali a co se změnilo. „Za uplynulé dva roky patří velký dík zejména našim stálým zákazníkům, kteří nás podrželi svou pravidelnou návštěvností. Museli jsme trochu přeorganizovat nabídku jídel. Výdejové okénko znamenalo jídlo do krabiček a také to, že si dost často budou naši hosté chtít dát jídlo někde v terénu, což by třeba u oblíbených míchaných vajíček nebylo úplně nejšťastnější. Díky tomu jsme ale vymysleli spoustu nových jídel, která se stala pevnou součástí nabídky. Například halloumi burger,” ohlíží se za uplynulým obdobím Ondra Láf.

„Hodně nám pomohlo také OneMenu od Storyous. Přijímali jsme přes něj až 20 % objednávek. Díky tlačítku od Storyous, které jsme umístili na naše sociální sítě, jsme mohli přivést více zákazníků, kteří si osvojili možnost objednávání online, za což jsme rádi, protože trend jídla s sebou přetrvává i nyní. Lidé sice chodí dost, těšili se na návrat k normálu, ale těch co přijdou posedět dovnitř je viditelně méně. Nikdo neví, jak se bude situace vyvíjet dál a lidé zůstávají opatrní, což je správné,” reflektuje situaci Ondřej Láf. “Změnila se také návštěvnost během víkendů. Model se nám obrátil. Nejvíce zákazníků teď máme v týdnu, víkendy jsou výpadkem turismu slabší. Ale věříme, že je jen otázka času, kdy se to zlepší,” uzavírá Láf.

Zdroj a foto: Storyous

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010