Košík.cz představuje koncept zážitkového řeznictví

745 zobrazení

E-shop s potravinami Košík.cz pro své zákazníky v novém konceptu spojil řemeslný přístup ke zpracování masa s možnostmi, které přináší prostředí online supermarketu. Ve spolupráci s řezníkem Martinem Kloudou z Vysočiny pro zákazníky vybral, porazil a naporcoval býka a poté nechal maso tradičním způsobem vyzrát. Při nákupu tak zákazníci poznají příběh každého vybraného steaku a dostanou se k nejkvalitnějšímu čerstvému masu, jaké se dá na celém trhu koupit.

Pro zákazníky byl naporcován býk plemene Aberdeen Angus ze znojemského chovu o stáří 18 měsíců a jateční váze kolem 800 kilogramů. Kus byl kompletně rozbourán a využito bude veškeré jeho maso. To bylo vyvěšené po dobu 30 dnů, část pak zůstane vyvěšená o 15 dní déle. Zároveň bude připravené namleté maso pro burgery. O všech kusech bude zákazníky informovat microsite, která jim dá zároveň tipy na zpracování méně tradičních částí masa. Těch bude rovnou 10 druhů a vedle klasického T-bone steaku bude možné nakoupit i méně známé druhy jako třeba côte de bœuf nebo picanha.

„Přijít k farmáři, vybrat konkrétní kus a nechat si od řezníka připravit vybranou porci na míru. Přesně to jsme chtěli zákazníkům nabídnout online. Dopřát jim možnost poznat, odkud jejich maso pochází a jaký příběh za ním stojí. Naším zážitkovým řeznictvím navazujeme na předchozí aktivity Košíku v terénu, kde jsme chtěli ukázat poctivou práci vybraných dodavatelů,“ zmiňuje Tomáš Jeřábek, CEO Košík.cz. „Zákazníci budou vědět o svém steaku nebo burgeru opravdu první poslední. A budou mít jistotu, že pro své kulinářské aktivity dostali to nejlepší maso, které jde připravit.“

Koncept vznikl ve spolupráci s českým expertem na staření masa Martinem Kloudou. Ten v posledních letech testoval celou řadu mnohdy již zaniklých způsobů, jak zpracovávat a stařit hovězí maso. Sám Klouda se podílí na chovu později bouraných kusů, takže ovlivňuje chuť a kvalitu masa například krmným programem. Zároveň zpracovává výhradně maso z krav a býků chovaných v Čechách a na Moravě.

„Chtěli jsme zákazníkům především přiblížit, jak vypadá opravdu poctivá práce řezníka. Věříme, že když budou znát příběh masa, které objednávají, přehodnotí také svůj přístup k němu,“ doplňuje Jeřábek. „Rádi se tak vracíme ke kořenům celého řemesla, které v sobě mají zodpovědnost řezníka za celý proces chovu i to, že žádná část zvířete nepřijde nazmar.“

Samotný rozprodej býka bude záležitostí jen několika dnů. Podle Košíku už je však nyní jasné, že podobným způsobem bude spolupracovat také s dalšími dodavateli.
„Košík si vždy zakládal na kvalitě, otevřenosti a dialogu se svými zákazníky. Tohle je cesta, jak dokázat, že to myslíme opravdu vážně,“ dokončuje Jeřábek.

Zdroj a foto: Košík.cz