Co si Češi neodpustí o Velikonocích?

I přes současnou neobvyklou situaci má Globus připravený nejširší velikonoční sortiment na trhu a veškerých potravin potřebných k prostření velikonoční tabule je dostatek. Z hlediska vývoje nabídky i poptávky však rok od roku v nějakých segmentech dochází ke změnám. V Globusu registrujeme jak poptávku po tradičních surovinách a potravinách, tak i po těch, které přinesly trendy posledních let.

Cukrovinky, jako čokolády, čokoládová vajíčka a zajíčci patří neodmyslitelně k velikonočním svátkům. Oblíbené jsou různé motivy, barevné figurky i sladká vajíčka s hračkou uvnitř. Globus širokou paletu sladkostí bude nejen letos prodávat. Hypermarkety se letos rozhodly potěšit děti v dětských domovech, pošlou vybraným ústavům v jeho okolí velikonoční cukrovinky. „Zdá se nám, že se na ně nyní, v době koronaviru, myslí méně, ale i děti toto vše citlivě vnímají. Rádi bychom jim proto svátky zpříjemnili,“ řekla Lutfia Volfová, tisková mluvčí společnosti Globus.

Půl milionu bylinek, před pěti lety nemyslitelné

V Globusu zákazníci koupili za uplynulý rok na 560 tisíc kusů čerstvých bylin, jak rostlých, tak řezaných. V porovnání s prodejem před pěti lety narostly jejich prodeje v objemu cca o 70 %. Velikonoce jsou jedním z hlavních momentů pro jejich nákup, zájem o ně roste o 30 % oproti celoročnímu průměru. „Proto máme velmi silné portfolio 18 druhů v gramážích od 20 do 100 gramů. V nabídce nám nechybí ani medvědí česnek nebo o Velikonocích nezbytná řezaná kopřiva,“ uvedla Lutfia Volfová, tisková mluvčí Globusu. Podle ní také zákazníci čím dál častěji preferují zdravé stravování. V tomto duchu se o Velikonocích prodávají ve velkém například suché plody, tedy sušené ovoce nebo ořechy. Ty Globus ve všech hypermarketech prodává i na váhu. Mezi další nové trendy, které budou hýbat letošními jarními týdny, je český čerstvý chřest. Zákazníci si ho oblíbili ve velkém. „V těchto dnech se pro Globus sklízí ve středních Čechách a měl by být v nabídce právě od Velikonoc,“ poznamenala Lutfia Volfová.

Vejce

Nezbytnou surovinou o velikonočních svátcích jsou vejce. „V nabídce máme vejce všech velikostí, z různých tuzemských chovů, běžná hnědá, bílá, ale i již uvařená a nabarvená,“ potvrzuje Lutfia Volfová. Podle zkušeností zákazníci rádi sáhnou po vejcích od šťastných slepic, ale cenová hladina musí být nastavena příznivě, na což se tyto hypermarkety snaží dbát. Chtějí chovy dostatečným odbytem podpořit.

Ruce pekařů vykulují a motají

V těchto dnech mají napilno pekaři ve všech pekařstvích Globus. Velikonoční svátky se pro ně nesou ve znamení mazanců, jidášů a dortů. Pro letošní Velikonoce 360 pekařů v Globusu ručně vykulí 130 tisíc mazanců a vytvaruje 150 tisíc jidášů. „Naší specialitou je mazanec De luxe o váze 850 gramů, který obsahuje také 15 % másla, 18 % rozinek, a navíc i tvaroh pro jeho vláčnost. Balíme ho do speciálních krabic,“ řekla Lutfia Volfová. Z pohledu pekařiny zákazníci vyhledávají na Velikonoce více kvalitní mazance vyrobené právě z másla. V letošním roce cukráři z Globusu přišli s novinkou, speciálním velikonočním šlehačkovým dortem zdobeným pravou smetanou a s příchutí vaječného likéru, který je pro Velikonoce typický.

Jehněčí nebo maso na gril? Záleží, kdy jsou Velikonoce

Kdysi bývalo na českých stolech o svátcích obvyklejší. Jehněčí je tradiční maso české kuchyně, a to, že sešlo trochu stranou, je důsledkem jeho nedostupnosti v posledních letech. Mnoho receptů v domácnostech je „živých“ i nyní, ale lidé na ně používají i jiné druhy mas než právě to skopové. „Snažíme se mít v nabídce jehněčí po celý rok. Ale o Velikonocích zesilujeme u českých dodavatelů objednávky,“ poznamenala Lutfia Volfová. Z hlediska poměrů prodeje mas mají ale čeští zákazníci co dohánět. Podle řeznictví Globus je výrazně nachýleno spíše k běžnějším druhům mas, zejména pak vepřovému a hovězímu.

Zájem o konkrétní masa je podle Globusu závislé na počasí. Velikonoce nemají konstantní datum, je potřeba tedy vždy vzít v potaz, na kdy v daném roce svátky připadají, a od toho se pak následně odvíjí preference zákazníků. „Jiné druhy masa se kupují při brzkém termínu Velikonoc a jiné při jejich pozdějším datu. Zde se pak může stát hitem i grilování, záleží ale samozřejmě i na počasí. Ale i jehněčí maso upravené na grilu je podle našich řezníků skvělé,“ uzavřela Lutfia Volfová.

Zdroj a foto: Globus