Prazdroj zahájil opravu Jubilejní brány

Plzeňský Prazdroj dnes zahájil opravu Jubilejní brány, jedinečné památky, která je symbolem pivovaru i jeho světového úspěchu již 125 let. Restaurátorská obnova brány potrvá do letošních Vánoc a pivovar k ní přistoupil především z důvodu eroze a poškození kamene, ze kterého je postavena a který je náchylný k tvorbě černých krust pod vlivem zplodin městského provozu i povětrnostních vlivů. 

Během rekonstrukce budou zpevněny jednotlivé kameny, odstraní se staré a již dosloužilé vysprávky, restaurátoři povrch brány včetně soch vyčistí a provedou barevné retuše.

Po celou dobu rekonstrukce bude brána zakryta lešením, z ulice však bude umístěna síť s jejím vyobrazením. Vjezd do areálu bude zajištěn vždy jedním z oblouků, stejně tak bude fungovat po celou dobu alespoň jeden z vchodů pro pěší návštěvníky pivovaru, bohatého kulturního programu Léto v Prazdroji nebo letošního Pilsner festu,“ říká Petr Tůma, který má na starosti péči o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. 20. prosince by pak brána měla doznat znovu své autentické podoby.

Základní kámen brány byl položen 5. října 1892 u příležitosti padesátého výročí Měšťanského pivovaru v Plzni, dokončena byla v roce následujícím. Od roku 1926 je brána součástí dodnes používané ochranné známky piva Pilsner Urquell.

Hned po svém dokončení se stala neodmyslitelným symbolem pivovaru, který znají milovníci plzeňského piva po celém světě. Poslední oprava se uskutečnila před 18 lety.

 

Zdroj a foto: Plzeňský Prazdroj

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010