Vinaři pospíchají se sklizní a doufají v konání Svatomartinských slavností

536 zobrazení

Ve vinařstvích nastala nejpříjemnější a zároveň nejnáročnější doba sklizně hroznů. Ta letos potrvá déle, na některých místech až do listopadu. První vína z nové úrody jsou obvykle k dostání při oslavách svátku svatého Martina, ty jsou letos v ohrožení kvůli koronaviru.

Vinaři letos očekávají průměrnou až lehce nadprůměrnou sklizeň. S hodnocením kvality vyčkávají, ve sklepích mají zatím jen asi 15 procent veškeré úrody. „Předpokládáme solidní sklizeň i díky dešťům, které přišly začátkem září. Je jisté, že letošní vína budou více aromatická,“ popisuje Pavel Vajčner ze společnosti ZNOVÍN ZNOJMO. „Kvalita a stav hroznů je dobrý. Ale cukernatost je nižší a hrozny mají poměrně hodně kyselin,“ říká ředitelka vinařství Víno Blatel Iva Šantavá.

Delší zrání by mohlo kvalitu hroznů ještě vylepšit, pokud se ovšem nezkazí počasí. „Na sklizeň je potřeba sucho, aby hrozny nezačaly hnít. Věříme, že veškerou úrodu stihneme sklidit včas, nejlépe do konce října,“ říká ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.

Kdo úrodu sklidí?

Opožděný sběr ale trápí vinaře z jiného důvodu. Na většině míst totiž chybí sběrači hroznů. Pro tuzemská vinařství jsou zásadní pracovníci ze zahraničí, hlavně ze Slovenska. Právě jejich najímání komplikují koronavirová opatření. „Nedostatek pracovníků je pro nás obrovský problém. Nebýt sklízecích strojů, asi bychom letos úrodu nesklidili,“ konstatuje Pavel Vajčner.

Na sklízecí stroje dnes vsází většina vinařství. Velcí producenti je využívají ke sběru až 90 procent hroznů, a to i kvůli tomu, že pracují šetrněji než brigádníci bez potřebných zkušeností.

Svatomartinské košty v ohrožení

Od konce prázdnin se vinaři potýkají s rušením podzimních koštů, degustací i firemních večírků a teambuildingů. Nejisté je teď i konání Svatomartinských slavností. „Svatomartinská vína prodáváme hlavně v řetězcích, zachováme proto stejný objem jako v minulých letech. Možnost nabídnout vína našim zákazníkům na hromadných akcích nám stejně jako všem vinařům ale bude chybět. Zaměříme se proto na distribuci jinými kanály, jako je prodej přes internet,“ popisuje Josef Svoboda. „Rušení akcí je pro nás velký problém a bude pokračovat s ohledem na Martinské slavnosti, které se většinou odehrávají v restauracích. Zvažujeme, zda Svatomartinská vína pro letošek vůbec vyrábět,“ dodává Iva Šantavá.

Zdroj a foto: Vinařská unie ČR