Prohlášení Českého svazu pivovarů a sladoven k omezení otevírací doby hospod a restaurací

450 zobrazení

Na našem portálu přinášíme prohlášení Českého svazu pivovarů a sladoven k omezení otevírací doby hospod a restaurací:

Vyzýváme vládu, aby přijímala restriktivní opatření na základě dat, respektovala svůj systém PES a neustále ho neměnila podle aktuální situace. Svým pondělním opatřením zasadila další nečekanou ránu hospodám a restauracím. Místo aby se rozhodovala podle skutečných dat a zdravotních rizik, volí mediálně atraktivní opatření. Epidemická situace se sice zhoršuje, nic ale nenaznačuje, že na tom má podíl právě gastronomie. Ke zhoršení situace začalo docházet už minulou středu, kdy byly restaurace ještě uzavřené.  Vláda svým rozhodnutím opět výrazně omezuje podnikání 40 000 podnikatelů v gastronomii a život téměř 150 000 zaměstnanců, aniž by ho měla podložené jakýmikoliv daty,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

„Současné opatření je ukázkou nerovného a diskriminačního přístupu vůči jednomu sektoru. Mediálně nafouknuté excesy jednotlivců nemůžou být důvodem plošných omezení celého sektoru. Naopak, je potřeba vyžadovat dodržování platných pravidel. Navíc, podle vyjádření policie došlo k porušení platných pravidel pouze v 0,3% případů z celkového počtu kontrol. Naprosto nesmyslný a diskriminační je pak zákaz prodeje piva v PET lahvích – přičemž ve vedlejším obchodě si pivo v PET normálně koupíte. Toto je likvidační zejména pro malé pivovary a minipivovary. Hospody a restaurace potřebují plánovat alespoň na 14 dní dopředu (mají nakoupené zásoby), není možné fungovat systémem brzda-plyn, kdy se několikrát týdně mění přijatá opatření. 

Gastronomie letos přijde na tržbách o 70-80 mld. Kč. Doposud měly podniky aspoň nějakou šanci, že si trochu vylepší bilanci v průběhu prosince a připraví se na tradičně nejslabší období začátku roku. To se ale bohužel nestane, protože omezení provozní doby do 20:00 znamená propad tržeb o desítky procent – tímto krokem přijdou znovu o možnost servírovat večeře. O stovky milionů týdně přicházejí také pivovary, kterým se prakticky uzavřel jeden prodejní kanál a dramaticky propadly prodeje čepovaného piva.

Pivovary, společně s AMSP ČR a dalšími partnery spustily iniciativu Bezpečná restaurace, jejímž cílem je sjednotit hygienická pravidla v gastronomii a podpořit jejich dodržování ze strany hostů i personálu. Věříme, že tato iniciativa může přispět k tomu, aby hospody a restaurace zůstaly bezpečné a hlavně otevřené. Je ale nutné, aby vláda začala řešit skutečné důvody zhoršování situace a přestala dělat ukvapené a nesystémové kroky, jako je další omezení otevírací doby restaurací.“

Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven, foto: pixabay.com