Pražský primátor podpořil iniciativu Bezpečná restaurace

394 zobrazení

Primátor hl. m. Prahy, Zdeněk Hřib, se setkal s Martinou Ferencovou, výkonnou ředitelkou Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) a Lubošem Kastnerem, členem představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). V největší pražské restauraci u Červeného Jelena diskutovali o programu Bezpečná restaurace, který má za cíl sjednotit hygienická pravidla v gastronomii, a také o Národním programu pro gastronomii. Společně se shodli na tom, že Praha, která výrazným způsobem pomohla k přechodu celé republiky do nižšího stupně 3, by měla i nadále být příkladem a podporovat zodpovědné chování personálu i hostů, a to nejen v gastronomických zařízeních.

Zmírnění epidemických opatření do stupně 3 umožnilo alespoň částečný návrat společenského a sousedského života do měst, i když stále s řadou omezení. Bohužel to ale vypadá, že situace se už po několik dnech opět zhoršuje a hrozí brzký návrat do stupně 4, což by znamenalo opětovné uzavření gastronomických zařízení. Proto primátor společně s ředitelkou ČSPS a členem představenstva AMSP ČR společně vyzvali personál i hosty restaurací, aby se chovali zodpovědně a dodržovali jednoduchá pravidla 3R+S.

Pro pražské restaurace i zaměstnance v gastronomii je současná situace na hraně ekonomické likvidace. Vítám iniciativu Bezpečná restaurace, která návštěvníky i provozovatele podniků vyzývá k dodržování pravidel 3R+S. Věřím, že Pražané, návštěvníci Prahy z regionů i restaurace jsou připraveni přistupovat k celé záležitosti velmi zodpovědně a společnými silami udělají vše proto, aby mohly zůstat otevřené. Byl bych rád, kdyby jim nebyly dál házené klacky pod nohy tak, jak jsme tomu byli svědkem včera, kdy jim byla ze dne na den byla zkrácena otevírací doba,“ říká primátor Zdeněk Hřib.

Pivovary společně s provozovateli hospod a restaurací dělají maximum proto, aby gastronomické podniky zůstaly bezpečné a otevřené. Proto jsme společně s AMSP ČR iniciovali projekt Bezpečná restaurace a v těchto dnech spouštíme komunikační kampaň, která za podpory známých kuchařů představí celý projekt široké veřejnosti. Přestože chápeme, že situace je složitá, tak bohužel volání po předvídatelném prostředí pro podnikání se nenaplnilo a vláda opět po pár dnech změnila pro hospody podmínky pro jejich provozování. To zvyšuje nejistotu na straně restaurací a hospod,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Nikdo nám není schopen vysvětlit souvislosti mezi skórem PES a novými omezeními v oblasti gastronomie a venkovního prodeje nápojů a občerstvení. Epidemická čísla se začala zhoršovat už v minulém týdnu, ještě před otevřením restaurací. Zítřejší zpřísnění vypadá spíše jako mediálně atraktivní krok, ale nerozumíme, proč je gastronomie opět vybraná jako obětní beránek,“ říká Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků a garant platformy Moje restaurace.

Zdroj a foto: Český svaz pivovarů a sladoven