Do síně slávy českých výčepních vstoupil Jiří Klusáček z pražské restaurace Na Hradčanské

Jiří Klusáček z pražské restaurace Na Hradčanské získal za svůj celoživotní přínos české pivní kultuře titul Výčepní legenda Pilsner Urquell.

Výčepní legenda je ocenění těch nejlepších českých hospodských, kteří jsou svým nadšením a poctivým přístupem k řemeslu vzorem pro další generaci hostinských a pozdvihují tak úroveň české pivní kultury.

Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka na slavnostním ceremoniálu ocenil titulem Výčepní legenda Jiřího Klusáčka z restaurace Na Hradčanské.

To, že jsem se stal výčepní legendou, pro mě znamená strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat,“ popsal čerstvé pocity Jiří Klusáček, který svou první plzeň načepoval už v roce 1979, a tak svým hostům servíruje dokonalé plzeňské hladinky už téměř čtyřicet let. „Aby byl hostinský ve své profesi opravdu dobrý, musí být osobností, kvůli které budou hosté do hospody přicházet a zase se tam vracet. Jiří Klusáček je právě ten typ hospodského, na kterém za výčepem hned poznáte, že to dělá hlavou, rukama i srdcem, a že pivo od něj bude opravdu zážitek,“ popisuje Václav Berka. 

hlavní Klusacek - do textu

Jiří Klusáček během své mnohaleté praxe čepoval plzeňský ležák řadě známých osobností, hercům, sportovcům, dokonce i Václav Havel chodíval na jeho vyhlášenou plzeň.

Nejraději pivo čepuji na hladinku, zachová si tak jedinečný říz a čerstvost. Vše ale začíná už u čistoty výčepního zařízení a sklenic, to je naprostý základ,“ prozrazuje Klusáček recept na to jak „udělat“ nejlepší čepované pivo Pilsner Urquell a dodává: „Dobrému výčepnímu nesmí chybět hrdost na jeho profesi a vztah k pivu. Měl by být osobnost, příjemný, vždycky reprezentativní, oholený, čistě oblečený, pozitivně naladěný, a musí pečovat o trubky i sklenice. Pak může udělat to nejlepší pivo.“

Své zkušenosti předává s úspěchem nové generaci hostinských.  V roce 2015 jeho svěřenec Lukáš Vitásek zvítězil v soutěži nejlepších výčepních plzeňského piva Pilsner Urquell Master Bartender.

Titul Výčepní legenda udělil Plzeňský Prazdroj od roku 2012 již sedmi jedinečným hostinským, kteří hrdě předávají své profesní zkušenosti dál a přispívají tak k pozvednutí úrovně celého českého pohostinství.

 

VÝČEPNÍ LEGENDY PILSNER URQUELL 2012 až 2015

2012

Karel Hulata, U Zlatého tygra v Praze

František Šlapák, restaurace U Reinerů v Písku

Roman Smolík, restaurace Bredovský dvůr v Praze

2013

Tomáš Dastych, plzeňská restaurace U Rudolfina

2014

Bohumil „Bohoušek“ Kundrt, Jelínkova hospoda 

2015

Julius Vanya, Švejk restaurant U Věžičky v Kadani

 

Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Foto: Restaurace Na Hradčanské

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010