McDonald´s otevírá v Česku malé jídelny
Nové restaurace jsou zhruba o třetinu menší než občerstvení umístěná v obchodních centrech, takzvaných foodcourtech, a o polovinu menší než klasické restaurace McDonald’s stojící v centrech měst či u benzinových pump.
Vedle nižších nákladů na prostor vyžadují také méně peněz na svůj provoz. „Zatímco naše největší restaurace na Václavském náměstí zaměstnává na tři směny zhruba 120 lidí a samostatně postavená restaurace na Černém Mostě asi 80 lidí, tak nový typ obsluhuje 12 lidí,“ řekla iDNES.cz mluvčí McDonald´s pro Českou republiku a Slovensko Drahomíra Jiráková.
Malé jídelny na druhou stranu nabízejí užší sortiment. Nejběžnější sendviče jako je Cheeseburger či Big Mac v nich zákazníci najdou stejně jako hranolky, saláty, shaky či teplé nápoje, speciální sezonní nabídka se do nich však nedostane.
Od Burger Kingu jsme neopisovali
„Díky malým restauracím jsme schopni být blíže našim zákazníkům a otevřít i v místech, kde není pro náš tradiční koncept dostatečný prostor. Očekáváme tak větší penetraci mezi klienty, a provozovny chceme otevřít pokud možno všude tam, kde lidé nakupují, bydlí a mají hlad,“ vysvětluje Jiráková.
Nové restaurace se podle ní hodí dobře do míst menších nákupních center, vlakových či autobusových nádraží. Podobný koncept má už Burger King, který nabízí jídlo lidem například na pražském hlavním nádraží či na Florenci. McDonald’s však odmítá, že by se tím nechal inspirovat. „Ne, to v žádném případě. Podobné restaurace máme všude po světě a v Evropě jsou naprosto běžné, nyní je otevíráme i zde,“ říká mluvčí společnosti.
Letos chce McDonald’s otevřít ještě jednu malou restauraci v Europarku Šterboholy a dostat se tak na celkový počet 93 jídelen. V příštím roce plánuje nový koncept rozšířit a otevřít další malé restaurace v Praze i mimo ni.