Osminásobný medailový úspěch moravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel v soutěži České pivo 2021

Pivovary celkem ovládly tři ze šesti vyhlašovaných kategorií, a k tomu se tato piva mohou těšit z dalších pěti medailí. A nezůstalo jen u piva. Do Síně slávy za celoživotní přínos oboru byl slavnostně uveden Ing. Vilém Nohel, který je s těmito pivovary celoživotně spojen.

Každoroční klání o nejlepší pivo v odborné degustační soutěži České pivo připadá na konec září. Letošní rok nebyl výjimkou a opět byl velmi úspěšný pro moravské pivovary Zubr, Holba a Litovel, které zcela ovládly královskou kategorii ležáků. Vítězem se stal již podruhé v této soutěži dvanáctistupňový Zubr Gradus. Při sběru medailí nezůstalo jen u této kategorie. Hanušovický pivovar si se svým pivem Holba Šerák odnesl zlato v kategorii světlých 11 % ležáků. Nejlepší světlé výčepní pivo má také svého moravského šampióna, stal se jím Zubr Classic opět z pivovaru Zubr. Litovelská piva si pak odvezla ještě další tři medailová ocenění z kategorií nealkoholických a ochucených piv.

Zubr Gradus je jedinečný díky své charakteristické silné a plné chuti. Mimořádně vysokou kvalitu tohoto dvanáctistupňového ležáku ocenili degustátoři již před dvěma lety, kdy si Zubr Gradus v této královské kategorii odnesl svou první zlatou medaili. Letošní druhou příčku v téže kategorii obsadil pivovar Litovel s ležákem Litovel Premium, který opakovaně a dlouhodobě potvrzuje svou vysokou kvalitu na prestižních tuzemských i zahraničních degustačních soutěžích. Třetím nejlepším ležákem byl vyhlášen ležák Holba Premium.

„Každé ocenění svědčí o vysoké kvalitě našeho piva. To, že máme letos dvě první příčky v šesti vyhlašovaných kategoriích, a navíc v královské kategorii ležáků, nás utvrzuje v tom, že děláme svoji práci dobře. Dlouhodobě vaříme jedinečné pivo z vysoce kvalitních surovin a z toho nehodláme slevit. Těší mě, že Zubr Gradus, který jsme představili teprve v roce 2017, slaví již podruhé úspěch v podobě zlaté příčky,“ shrnuje úspěch Ing. Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Nejlepší tuzemskou jedenáctkou ve stále oblíbenější a neméně sledované kategorii – 11 % světlé ležáky je podle odborníků pivo Holba Šerák. Potvrdilo tak své exkluzivní postavení v rámci značky Holba a připsalo si tak již celkově 11. ocenění v rámci největších tuzemských a zahraničních soutěží.

„Pýchu našeho pivovaru – Holbu Šerák vaříme z tršického chmele s nezaměnitelnou hořkostí a horské vody z našeho vlastního vrtu už od roku 1984. Zrcadlí se v něm celé Jeseníky, a tak když se blýskne na velkých světových nebo prestižních tuzemských pivních soutěžích, jakou je právě České pivo, je to pro nás vždy radost a potvrzení, že jsme se vydali správnou cestou,“ komentuje důvody k oslavám Ing. Luděk Reichl, sládek Pivovaru Holba.

V konkurenci světlých výčepních piv se opět neztratil pivovar Zubr a se svým pivem Zubr Classic si připsal další zlatou medaili. Kvalitu moravských piv potvrdilo také pivo Litovel Free, které se umístilo na třetím místě v kategorii nealkoholických piv. Za velký úspěch lze označit druhé místo letošní litovelské novinky Litovel Řezaný Citron, který zvýraznilo i Litovel Pomelo, které získalo třetí místo v kategorii nealkoholických ochucených piv.

Neméně významným oceněním, které Český svaz pivovarů sladoven každoročně uděluje, je uvedení významných osobností do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství za celoživotní přínos oboru. V letošním roce toto prestižní ocenění získal Ing. Vilém Nohel, výrobně-technický ředitel skupiny pivovarů Zubr, Holba, Litovel.

Je to pro mě pocta a ocenění si vážím. V pivovarsko-sladařském oboru jsem včetně odborného studia působil 55 let. Sladařství a pivovarství jsem studoval na střední průmyslové škole v pražské Podskalské ulici a poté na VŠCHT. Po promoci jsem nastoupil do národního podniku Severomoravské pivovary, závod Radegast Nošovice. Začínal jsem v laboratoři a postupně jsem prošel všemi pozicemi ve výrobě. Na ta léta velmi rád vzpomínám. Po deseti letech v Radegastu jsem v rámci podniku přešel do Přerova, kde jsem setrval až do odchodu do důchodu v letošním roce. Rád bych poděkoval všem, kteří mě v mé profesi provázeli a od nichž jsem se mnohému naučil,“ dodává Ing. Vilém Nohel.

Zdroj a foto: Pivovary CZ Group