Mrkev, salát či jablka z Alberta pomáhají zvířatům

Kromě darování potravin potravinovým bankám a spolupráce s farmami, začal Albert pomáhat neprodanými potravinami také záchranným stanicím. Od začátku února pomáhá Záchranné stanici v Praze a od března i ve Vlašimi. Zvířatům, která potřebují lidskou pomoc, tak v rámci pilotního projektu daroval už přes 3 tuny ovoce, zeleniny a pečiva.

Zraněná či hendikepovaná volně žijící zvířata nacházejí pomoc v záchranných stanicích, které se je snaží po zotavení vrátit zpět do přírody. Jenom v té pražské ročně přijmou více než 5 000 živočichů. „Dlouhodobě se snažíme minimalizovat množství nespotřebovaných potravin, soustředíme se tak na rozvoj spolupráce s potravinovými bankami, darujeme také farmám a nově jsme rozběhli pilotní projekt darování potravin, které už nejsou vhodné pro lidskou konzumaci, do záchranných stanic. Ovoce a zelenina ze čtyř našich obchodů tak pomáhá s krmením zvířecích pacientů v Praze a Vlašimi,“ vysvětluje Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Záchranné stanice si ovoce a zeleninu vyzvedávají několikrát za týden, přičemž vlašimská odebírá také pečivo. „Pro ovoce a zeleninu jezdíme dvakrát týdně a pokryje nám většinu naší potřeby. Nejžádanější jsou saláty, mrkev, jablka, žampiony a hroznové víno. Jeden závoz nás zásobí na 2–4 dny. Spolupráce je tak velmi přínosná,“ říká Václav Nejman, vedoucí Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

 

„Co se týče darů, hodnotné je pro nás všechno, co potřebujeme k péči o živočichy. Bez toho bychom museli vše nakupovat a zůstalo by méně finančních prostředků na péči, veterinární ošetření a provoz výjezdových vozidel,“ doplňuje.

 

Saláty pro labutě, mrkev pro zajíce

Důvodem, proč se zvířata do stanic dostávají, jsou zranění, vysílení nebo jde o nesamostatná mláďata. „Ze zranění jsou nejčastější nárazy ptáků do prosklených ploch, dále jsou časté úrazy od aut a pokousání od psů či koček,“ vysvětluje Václav Nejman.

Ovoce a zeleninu z obchodů nejčastěji spotřebují labutě, které jí především saláty. Dále veverky, ty konzumují jablka, hrušky, hrozny, mrkev či žampiony, zajíci zase mrkve a srny a mufloni kromě mrkve i jablka.

Zdroj a foto: Albert Česká republika