Desetina Čechů preferuje stravu s vyloučením či omezením masa

202 zobrazení

Češi stejně jako v loňském roce patří k národům, které do svého jídelníčku pravidelně zahrnují maso. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje 10 % populace. Úplně bez masa se stravují 4 % Čechů, mezi nimiž převládají lidé do 44 let. Veganskou stravu nejvíce vyhledávají mladí lidé do 35 let. Vyplývá to z aktuálního výzkumu o veganství v Česku, který letos v květnu zrealizoval Ipsos ve spolupráci s Asociací společenské odpovědnosti.

Vedle veganství a vegetariánství je novým trendem flexitariánství. Lidé, kteří se takhle stravují, konzumují maso nebo ryby pouze příležitostně, v populaci jsou jich 4 %

Alternativním způsobům stravování jsou více otevření mladí lidé, a to jak v Česku, tak ve světě. V evropském kontextu Češi patří k národům, které jí vše a v jejich stravě převládá zejména maso. 90 % naší populace při konzumaci neřeší, zda jde o potraviny živočišného či rostlinného původu. Na opačném pólu jsou v Turecku, kde se masu vyhýbá téměř polovina populace. Maso a masné výrobky u nás častěji konzumují muži, alespoň jednou týdně jí maso 82 % mužů a 77 % žen.

Do budoucna chce více rostlinných produktů na úkor živočišných do svého jídelníčku zařadit 28 % Čechů. Ačkoli většina populace nepředpokládá, že by v příštím roce celkově snížila konzumaci živočišných výrobků, plánují však alespoň omezovat masné výrobky jako jsou uzeniny. Naopak častěji lidé chtějí jíst především ryby a luštěniny.

Co se týká zdravého životního stylu, téměř 2/3 populace ho nijak neřeší. Z výzkumu Ipsosu vyplývá, že pouze 38 % Čechů se stravuje dle zásad zdravé výživy. Právě zdravá výživa a snaha o snížení hmotnosti jsou nejčastějšími důvody vyhýbání se určitým druhům potravin. Převážně jde o snahu zredukovat příjem cukrů a živočišných tuků. Výzkum dále ukázal, že se lidé sice domnívají, že se zvýšila nabídka rostlinných produktů v obchodech (68 %) a restauracích (41 %), ale často jim tyto alternativy živočišných pokrmů nechutnají. 

U potravin a nápojů Češi nejčastěji sledují zemi původu a složení výrobku obecně (éčka, sacharidy a cukry, tuky). Informace, zda byly potraviny vyrobeny v souladu se zásadami férového obchodu, nebo obsah alergenů ve výrobku sleduje méně než polovina populace. 

Uvedené výsledky jsou součástí volně prodejné studie Trendy ve stravování Čechů.

Výsledky výzkumu zveřejnila 9.7.2020 Česká tisková kancelář.

Informace o výzkumu:
Výzkum byl realizován v květnu 2020 na reprezentativním vzorku internetové populace ČR ve věku 18-65 let (podle věku, pohlaví, kraje, velikosti místa bydliště a vzdělání). Celkem se ho zúčastnilo 1015 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí Ipsos online panelu Populace.cz. 

Zdroj: Ipsos, foto: pixabay.com