Čtyři nové speciály z pivovaru Proud

Plzeňský minipivovar Proud rozšiřuje nabídku pivních speciálů o čtyři novinky z exkluzivní řady Barrel-aged. První tři piva pocházejí ze sudů po červeném víně z oblasti Bordeaux, jde o silnější svrchně kvašená piva typu ale – Red Ale, Pale Ale a Brut IPA. Čtvrtým pivem je poměrně netradičně spodně kvašené světlé pivo, které dozrávalo v sudu po nakuřované whisky Trebitsch – jde o výsledek spolupráce Proudu s TREBITSCH Whisky, českou společností specializující se na výrobu prvotřídní whisky z tuzemských surovin.  Piva z limitovaných várek budou v prodeji  v e-shopu pivovaru Proud a ve vybraných pivotékách.

V Proudu nás baví experimentovat s různými pivními styly a postupy výroby. S cíleným stařením piva v dubových sudech po různých alkoholech si hrajeme už více než rok. Snažíme se vybírat si sudy od konkrétních výrobců a získat tak více informací o daném sudu a o tom, co v něm bylo původně, ať už jde o víno, whisky nebo např. pálenku. Průběžně navazujeme spolupráci s různými českými i zahraničními výrobci jako je Trebitsch Old Town Distillery, Vinařství Gurdau, Vinařství Medek nebo Lihovar Žufánek. Takže opravdu je na co se těšit. Piva budeme uvádět vždy v omezeném limitovaném množství a pokaždé půjde o nový experiment,“ vysvětluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

„Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že hlavní chuťová změna při staření piv v dubových sudech probíhá mezi 6. až 12. měsícem, chuť se pak dále zakulacuje a vytváří komplexní charakter. První tři piva z řady Barrel-aged byla stařena ve stejných sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux po dobu 8 nebo 12 měsíců a můžeme tedy pozorovat zajímavé rozdíly dané zejména základním stylem. V případě čtvrtého piva díky intenzivnímu charakteru whisky Trebitsch stačily pouhé dva měsíce v dubu a následně další dva měsíce pivo leželo v nerezovém sudu, kde došlo k zakulacení chuti. První piva z řady Barrel-aged nás velmi zaujala svým charakterem a už se moc těšíme na další vývoj,“ dodává sládková Lenka Straková.

Čtyřmi zdařilými novinkami intezivní práce na vzniku unikátních speciálů samozřejmě nekončí. Aktuálně mají v pivovaru Proud dalších zhruba šest druhů ve fázi staření a připravují další sudy. Brzy se budou plnit například jemně vypálené panenské (nové, nepoužité) dubové sudy zhotovené proslulými plzeňskými bednáři.

Produkty z řady Barrel-aged zaujmou nejen atraktivní chutí, ale také etiketami. Autorem nového grafického konceptu, stejně jako vizuálního stylu Proudu, je studio Artbureau.

Zdroj a foto: Pivovar Proud

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010