V hospodách se vypilo nejméně piva v historii

Zastavil se také boom ovocných pivních mixů, jejich prodeje se i kvůli špatnému
počasí propadly o 40 procent. Trh v tuzemsku klesá, pivovary se však hojí na
vyšším exportu.

Čísla Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) potvrdila
očekávání. Spotřeba v Česku klesá a více piva se vypije doma na úkor hospod a
restaurací. Spotřeba piva v restauracích klesla na historické dno 41 procent.

Ovocné pivní mixy byly loni v útlumu (trh klesl o 40
procent), předseda ČSPS František Šámal jim přesto věří. „I přes loňský
propad vidíme nadále potenciál v kategorii pivních mixů. V porovnání se
sousedními státy máme totiž v rámci této kategorie stále značné rezervy,“
řekl.

V nákupním koši je méně piva. A stále více v petkách

Nejvíce Češi holdují výčepnímu pivu. Za rok průměrný Čech
loni vypil 144 litrů různých druhů piv, což bylo o dva litry méně než v roce
2012. V tomto množství tvořily 54 procent výčepní piva a 45 procent ležáky.

O pivo v Česku je menší zájem a navíc se ti, kteří si ho
dopřávají, snaží šetřit. „Klesá konzumace sudového piva a piva v lahvích, místo
toho narůstá spotřeba piva v PET lahvích, a to o 11 procent vzhledem k roku
2012 a také plechovek o 8 procent,“ popsal trend výkonný ředitel Českého
svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Růst tuzemských pivovarů zachraňuje export. Dařilo se
zejména ležákům, naopak zájem o výčepní pivo za hranicemi klesá. Největší boom
v exportu zažívají plechovková piva, která rostla o 24 procent.