To nejlepší z našeho kraje

Co nejkratší distribuce od výrobce k zákazníkovi prospívá nejen kvalitě, čerstvosti a chuti potravin, ale také podporuje místní zaměstnanost, ekologii dopravy, někde i rozvoj turistiky. Lokální pivovary vaří speciální druhy Českého piva, včelaři produkují Český med z místních luhů a hájů, tradiční výrobky s prestižní ochrannou známkou a puncem kvality.

Kdo by neznal Olomoucké tvarůžky

Olomoucký kraj zahrnuje i úrodnou Hanou, kde mají tradici miniaturní svatební koláčky, potřené máslem s rumem a obalené v cukru, stejně jako hanácké koláče s tvarohem uvnitř a povidly navrch. V soutěži o Regionální potravinu 2012 (RP) zvítězil Koláč hanácký Jitky Haberlandové z Cukrářství a pekařství Mezice. Opravdovou specialitou, jejíž historie sahá až do 16. století, jsou Olomoucké tvarůžky. Jediným výrobcem těch „pravých“ je společnost A.W. (Alois Wessels) v Lošticích na Šumpersku. Letošním hitem se staly Poštulkovy tvarůžkové moučníky (RP 2012). Základ tvoří slané piškotové těsto s lehkou pěnou z řádně uležených Olomouckých tvarůžků, přidává se šunka, medvědí česnek, špenát ap.  ZD Jeseník a Sýrárna Bělá zásobují region specialitami z ovčího a kozího mléka. Novinkou je prohřívaný sýr v syrovátce, vhodný ke grilování – nemění tvar ani při vysoké teplotě rozpáleného dřevěného uhlí.

Pardubice proslavil perník

Pavel Janoš vyhledal recepty své babičky a navázal na rodinnou perníkářskou tradici. Získal titul Cukrář-Perníkář roku 1998. Každý perníček se u Janošů vyrábí a zdobí ručně, nesmí v něm chybět pravý včelí med a meruňkový džem. Letošním hitem se staly Perníkové minidezerty pardubické firmy JaJa (RP 2012).
Nabízí je v devíti kazetových variantách. Náplně jsou obohacené i o netradiční příchutě jako např. chilli papričky, pepř či konopné semínko. Choceňská mlékárna zásobuje (nejen) Pardubický kraj už osmdesát let smetanovými jogurty, tvarohy a pomazánkami. Ještě delší tradicí se může pochlubit výrobce sýrů tzv. salámového tvaru, mlékárna Miltra B v Městečku Trnávka. Od svého vzniku v roce 1900 nikdy nepřerušila provoz.

Od Plzeňského piva po chodský koláč

Plzeňsko je úzce spjato s pivem. Na Domažlicku se žádná oslava neobejde bez velkých chodských koláčů z kynutého těsta s tvarohovým základem, povidly a mákem. Vedle produktů klatovských Drůbežářských závodů a Zpracovny ryb mají v Plzeňském kraji úspěch masné speciality Řeznictví a uzenářství Herejk. Malá rodinná firma vyrábí tradiční uzeniny v nadstandardní kvalitě. V cukrářské kategorii získala značku RP 2012 tradiční Prácheňská hnětynka. Sladké hnětynky ve tvaru květiny, zdobené čokoládou, dávala dříve děvčata chlapcům o posvícení za to, že s nimi celý rok tančili.

Kraj rybníků i pastvin

Jižní Čechy reprezentuje Třeboňský kapr a speciality ze sladkovodních ryb, dále Vodňanské kuře a drůbeží lahůdky. Jihočeská Madeta zásobuje trh sýry a tvarohovými dezerty, jindřichohradecká Agrola smetanovými jogurty ve skle. Velmi oblíbené jsou šunky z Dolního Třebonína, dodávané českokrumlovskou společností Antoni CZ. Medová šunka Antoni zvítězila v soutěži „Chutná hezky, Jihočesky“.

„Třináctý pramen“ a lázeňské oplatky

Ke specialitám Karlových Varů neodmyslitelně patří bylinný likér Becherovka, oblíbený „třináctý pramen“, stejně jako Karlovarské lázeňské oplatky a trojhránky. Na regionálním trhu mají pevnou pozici Doupovské uzeniny Josefa Pelanta, mléčné výrobky Hollandia i speciality Karlovarské pekárny Trend, z nichž některé se pyšní „Chráněným značením původu“. Originální Karlovarské kapky (RP 2012) tvaruje Trend z karlovarské vřídelní vody, medu a mořských řas.

Víno patří k dobrému jídlu

Jižní Morava je krajem vinařů a lahodných vín, ale také dobrého jídla. Za posledních asi dvacet let si na jihomoravském trhu získaly důvěru zákazníků uzeniny Řeznictví Janíček-Čupa v Židlochovicích. Trvanlivý salám Židlochovák s ušlechtilou plísní na povrchu se prodává i v dárkovém balení jako suvenýr z Jižní Moravy. Pozornost si určitě zaslouží Moravský podplameník-Hrušák, sladký koláč, oceněný značkou RP 2012. Podplameníky připravuje Vlastimil Valášek z Veverské Bítýšky v pojízdné chlebové peci vytápěné dřevem. Nabízí je vždy čerstvé k přímé konzumaci na farmářských trzích, jarmarcích a podobných akcích.

Bramborářský kraj nabízí i další produkty

Vysočina je tradiční bramborářskou oblastí. Kvalitní odrůdy brambor pěstuje Vesa Česká Bělá, dodává Euro Agrus. Nejlepším základem pro vánoční bramborový salát jsou Keřkovské rohlíčky z České Bělé (RP 2012). Dalešické cukrářství zásobuje Vysočinu originálními sladkostmi, Jeřábkova pekárna domácím chlebem, Jaroměřická mlékárna chutnými mléčnými výrobky. Oblíbený trvanlivý salám Vysočina pochází z masokombinátu v Hodicích, dosud ale není vyřešen spor o exkluzivní ochrannou známku.

Hořické trubičky nebo raději Miletínské modlitbičky?

Za Královéhradecký kraj získala značku RP 2012 Ovenka Bio Jahoda, kysaný nápoj z ovčího mléka a ovčí syrovátky s obsahem jogurtových a probiotických bakterií mléčného kvašení, produkt farmy Moniky Menčíkové, která sídlí v chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Niva, přírodní zrající sýr s plísní uvnitř, se vyrábí v Dolní Přími již od roku 1880. V rodném kraji spisovatele K. J. Erbena jsou velmi populární Erbenovy Miletínské modlitbičky, perníkové obdélníčky ve tvaru modlitebních knížek s oříškovou náplní a půlkou mandle uprostřed cukrové polevy (PR 2012). Podle rodinné receptury z roku 1864 je peče Josef Erben v Miletíně, odkud také pocházejí tradiční Hořické trubičky.

Mléčné speciality z Jizerských hor

Na Liberecku produkuje nejvíce specialit z ovčího a kozího mléka Josef Pulíček. Bio kozí kefír Josefa Pulíčka získal značku RP letos, Bio ovčí jogurt přírodní loni. Specialitou rodinné ekologické farmy Tomáše Pelikána je Sýrový mls, ekologicky vyráběný z čerstvého mléka od krav, pasoucích se na úpatí Jizerských hor (RP 2012). Moštovna Lažany se zaměřuje na výrobu moštů a přírodních šťáv. Využívá ovoce od zahrádkářů i velkopěstitelů z okolí Turnovska. Šťávy vyrábí čistě přírodní cestou, bez použití konzervačních látek. Historie moštovny sahá do roku 1964, kdy se splnil požadavek mnoha drobných pěstitelů jablek a dalšího ovoce z vesniček v okolí na moštárnu ve svém regionu. V současné době dodává firma na trh 20 druhů moštů – od ovocných nápojů až po 100% džusy. V jejím sortimentu najdeme i výrobky v BIO kvalitě. Značku Regionální potravina Libereckého kraje obdržel v roce 2012 Hruškový mošt s vlákninou. Je vyrobený klasickou metodou: po vylisování je šťáva vyčeřena, přepasterována (tepelná úprava při 80°C) a ihned stočena. Šťáva si tak uchovává svou přirozenou hodnotu, chuť i výrazné aroma, které se může lišit podle skladby odrůd hrušek a stupně jejich zralosti. V moštu je ponechána i dřeňová složka z hrušek, což zvyšuje obsah zdraví prospěšné vlákniny. Lažanské mošty jsou k dostání v obchodních řetězcích i u řady drobných prodejců. Kozí farma Pěnčín je díky tisícovce chovaných koz a ovcí největší farmou svého druhu v České republice. Kombinuje zemědělskou a potravinářskou výrobu s programem přitažlivým pro širokou veřejnost, nejvíce pro rodiny s dětmi. V jejím areálu najdete kromě stáda ovcí a koz, také vlastní mlékárnu a sýrárnu, specializovanou prodejnu s čerstvými sýry a mléčnými výrobky, restauraci U brusírny, ale třeba i sklářskou výrobnu skleněných perlí s korálkovou dílnou a zemědělské muzeum s hernou s přilehlým názvem „cvrnkárna“. Výrobky z Pěnčínské mlékárny získaly ocenění Regionální potravina Libereckého kraje hned dvakrát.

Štramberské uši první výrobek s ochrannou známkou EU

Proslulou specialitou Moravskoslezského kraje jsou sladké Štramberské uši z perníkového těsta, v rámci EU první tuzemský potravinářský výrobek s „Ochranou zeměpisného označení“. Od roku 2000 se pod obchodní značkou Štramberské uši mohou prodávat pouze tehdy, když vznikly přímo ve městě Štramberk.

Speciality z domácích surovin

V Ústeckém kraji se několik malých firem zabývá převážně ruční výrobou masných specialit z domácích surovin.  Receptury a výrobní postupy jsou postaveny na tradičních principech řeznického řemesla. Verneřická společnost Agrokomplex získala letos značku RP 2012 dokonce ve dvou kategoriích. Rodina Hajšo zahájila podnikání v roce 1992 otevřením vlastního řeznictví v Chomutově. O čtyři roky později se pustila do výroby v zrekonstruovaném objektu Jednoty v Hoře sv. Šebestiána. Bohušovická mlékárna zásobuje region smetanovými a tvarohovými lahůdkami, ekologická farma Jakuba Laušmana kozími sýry. Mlékárna Varnsdorf získala značku RP 2012 za vynikající Pastevecký čerstvý sýr a ocenění Nejlepší regionální výrobek Ústeckého kraje za svoje Bio másla. Pekárna Pavlíny Ptáčkové U Štoly v Jiřetíně pod Jedlovou nabízí speciality s příhodnými názvy jako například Tolštejnský švestkáč nebo COP Českého Švýcarska, v němž každý z pěti pruhů, ručně spletených do copu, obsahuje jinou náplň (RP 2012).

Kraj frgálů a slivovice

Část Zlínského kraje tvoří Valašsko, k němuž tradičně patří vizovická slivovice Rudolf Jelínek, pravé moravské uzené, Valašské frgály a smetanové jogurty z Mlékárny Valašské Meziříčí. Popularitu si získal i Staročeský medovník, lahodný trvanlivý dort, vyrobený na přírodní bázi z tmavého lesního medu a oříšků.

Vyhlášená řeznictví nemají o zákazníky nouzi

Ve Středočeském kraji jsou oblíbenou pochoutkou Dobřejovické vdolky z kynutého těsta, mazané povidly a sypané tvarohem (RP 2012). Do 50. let minulého století sahá tradice výroby Hermelínů v Sedlčanech. Sedlčanský Hermelín, ale i další sýry této značky, patří mezi nejoblíbenější sýry na českém trhu. Sedlčanský Hermelín je známý svou typickou chutí a vůní, ale také širokou nabídkou dalších ochucených variant. Kromě tradičního Hermelínu tak dnes v nabídce značky Sedlčanský zaujmou také různé sýrové speciality: sýry s modrou ušlechtilou plísní (Sedlčanský Modřenín či Vltavín), zrající omývané sýry s výraznou chutí a vůní (Sedlčanský Pepin či Romadůžek) nebo sýry pro vaření, pečení a grilování (Sedlčanský Troubelín a Hermelíny na gril). Značka Sedlčanský, která patřící do portfolia společnosti Povltavské mlékárny, získala letos označení Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR. V sortimentu masných výrobků si získávají stále větší oblibu speciality rodinné firmy Fiala Milovice a Řeznictví U Dolejších v Davli. Mezi tepelně opracovanými masnými specialitami Středočeského kraje zvítězila letos Kachní roláda pečená z Jatek Bojmany (RP 2012).

Alena Drábová, Astrid Lovrantová