MARS WRIGLEY SLAVÍ 130. NAROZENINY. 5+1 faktů, které (možná) nevíte o žvýkačkách

Společnost MARS Wrigley, jeden z největších světových výrobců žvýkaček, letos slaví 130. narozeniny. U příležitosti tohoto významného výročí se proto rozhodla připomenout příběh Williama Wrigley Jr. a shromáždila 5+1 méně známých faktů o žvýkačkách.

 

Začněme s historií

William Wrigley původně prodával čisticí mýdla. Větší úspěch však zaznamenal u kypřicího prášku, ke kterému vždy přidal dvě balení žvýkaček jako malou pozornost. Ale ani kypřicí prášek nebyl důvod, proč se k němu klienti neustále vraceli. Po čase totiž zjistil, že jeho klienti mají zájem především o onu malou prémii, kterou k plechovkám kypřicího prášku nabízel. Svou společnost proto v 90. letech 19. století zcela přeměnil a začal se soustředit na výrobu a prodej žvýkaček, které mu v tomto oboru proslavily jméno. Dnes se společnost Mars Wirgley vyvíjí již po více než pět generací a patří mezi největší rodinné firmy.

 

Když William Wrigley Jr. kdysi začínal, ještě nevěděl, jaké výhody má „žvýkací guma“ bez cukru pro ústní dutinu. Tehdy šlo o malou pochutinu, která se sice nepolykala, ale ústům dodala sladkou chuť. Dnes patří žvýkačky mezi výrobky, které jsou uznávané a podporované regulačními úřady, světovou dentální federací FDI a téměř 20 národními zubními asociacemi po celém světě. Jsou to běžné produkty pečující o krásu každého úsměvu, které navíc pomáhají s udržením svěžího dechu.

 

5+1 faktů o žvýkačkách, které jste (možná) nevěděli

  1. Vyvážená hmotnost a snížená chuť k jídlu

Pokud držíte nízkokalorickou dietu nebo se snažíte dodržet plán zdravé stravy, žvýkačky bez cukru se mohou stát tím správným spojencem, který vás zastaví před zhřešením. Energetická hodnota se pohybuje pouze na 4 kcal na dva plátky žvýkačky, zatímco malý bonbón obvykle obsahuje okolo 25 až 40 kcal. Žvýkačka vám navíc pomůže uspokojit váš mlsný jazýček a neustálé chutě na sladké – to potvrdily i výsledky výzkumu, ve kterém britští vědci zjistili, že žvýkačky mohou snížit nejen chuť k jídlu, ale i pravděpodobnost touhy po občerstvení mezi hlavními jídly.

 

  1. Uvízla vámpísnička v hlavě a zpíváte si jí stále dokola? Žvýkačka vás zachrání!

Až 90 % lidí trpí takzvaným syndromem ušních červů neboli syndromem uvízlé písně. Existuje však snadný způsob, jak se otravné melodie v hlavě zbavit. Stačí si dát žvýkačku a žvýkat po dobu 10–15 minut. Podle vědců z University of Reading ve Velké Británii má žvýkání vliv na určité oblasti mozku, díky čemuž jsou schopné potlačit centra zodpovědná za krátkodobou zvukovou paměť. Jednoduše řečeno, mozek přesouvá pozornost na nový monotónní proces místo toho, aby vám v hlavě neustále přehrával tu stejnou melodii dokola.

 

  1. Posilňuje dáseň a snižuje citlivost zubů

Zubní sklovina může být velmi citlivá na potraviny, které jíme. Citrusové plody, ovocné šťávy a sycené nealkoholické nápoje obsahují vysoké množství kyselin a cukrů, které narušují zásadité prostředí pH v ústech a poškozují tak vaši sklovinu vyplavením obsažených minerálů. Pokud si všimnete, že jsou vaše zuby citlivější, může to signalizovat fakt, že ve vaší sklovině chybí důležité minerály – zejména vápník a fosfáty. Minerální rovnováhu v ústech přirozeně obnoví sliny. Proces však trvá okolo 60 minut.  Díky žvýkačkám, jejichž žvýkání vede ke zvýšené produkci slin, můžete tento proces jednoduše urychlit.

 

  1. Pocítili jste někdy nepohodlí v uších v letadle nebo během lyžování ve vysokých horách? Zkuste žvýkačku!

Rozdíl v tlaku vzduchu v uších často způsobuje určité nepohodlí – zejména při vzletu a přistání na palubě letadla, při stoupání výtahu nebo při jízdě po serpentinové silnici v horách. Nežádoucí příznaky můžete snadno zmírnit žvýkáním žvýkačky. Náš sluchový systém totiž obsahuje speciální kanál, který spojuje střední ucho s nosohltanem – Eustachovu trubici. Zatímco žvýkáte, začnete nechtěně polykat sliny. Polykací reflex Eustachovu trubici otvírá, čímž snižuje tlak v uších na stejnou úroveň tlaku vně vašeho těla.

 

  1. Žvýkání vás zbaví napětí i stresu

Pravidelné používání žvýkaček může pomáhat se snížením stresu. Tento fakt potvrdily i výzkumné studie provedené Cardiffskou univerzitou, kterou dokončilo 101 dobrovolníků. Výsledky ukázaly, že žvýkačky dokázaly snížit stres (v práci i mimo ni), únavu, úzkost a vedly tak k pozitivnější náladě. Žvýkačky byly také spojeny s lepším výkonem (v práci i venku).

 

+1.  Žvýkání pomáhá se zlepšením paměti i kognitivního výkonu

Bylo prokázáno, že žvýkání zvyšuje tok krve do mozku o 25 až 40 procent. Zvýšení toku krve do mozku totiž vede i ke zvýšení množství kyslíku, na což navazuje zvýšená účinnost mozkových funkcí. Kognitivní funkce jako paměť, koncentrace a reakční časy se tak zlepšují. Pro mladé je žvýkání dobrým způsobem, jak se vypořádat se stresujícím obdobím jako je například období zkoušek.