Crème de la Crème v Praze slaví už sedm let své existence

Pět poboček v Praze, poslední dvě otevřené dokonce v době pandemické krize, nejširší nabídka řemeslných zmrzlin, netradiční veganské neovocné či zmrzliny slazené pouze Stévií, řada prestižních ocenění, neustálé inovace a mnoho dalšího. Tak vypadá bilance sedmileté existence pražského výrobce Italské řemeslné zmrzliny Crème de la Crème, za níž stojí zmrzlinář Honza Hochsteiger.

„Na začátku jsem si rozhodně nepředstavoval, že po sedmi letech budeme provozovat pět vlastních zmrzlináren,“ říká Honza Hochsteiger, který před založením vlastního podniku dlouho pracoval pro významné italské zmrzlináře a také několik let působil a žil v Italském Trentu. A vysvětluje, že na začátku bylo jeho hlavní vizí vyrábět zmrzlinu nejlépe, jak je to možné. „Ve výrobně jsem v té době trávil skoro veškerý svůj čas, byl jsem tam téměř každý den do noci. Pamatoval jsem si nazpaměť noční jízdní řády tramvají, jak jsem se pozdě vracel domů. A prakticky každý víkend jsme s mojí ženou Pavlínkou prodávali na nějaké gastronomické akci nebo na trhu,“ vzpomíná mistr zmrzlinář na nelehké začátky.

Když Husovka přestala stačit

Jenže už za dva roky po svém otevření malá zmrzlinárna u Staroměstského náměstí doslova praskala ve švech. Lidé občas stáli i skoro hodinové fronty, a tak bylo jasné, že „Husovka“ už prostě stačit nebude. Honza Hochsteiger se svým týmem proto začal hledat nové prostory pro zmrzlinovou výrobnu a také pro výrazně větší zmrzlinárnu v centru Prahy.

Dnes kromě pobočky v Husově ulici provozuje Crème de la Crème další čtyři podniky, největší a nevýstavnější Zmrzlinový salon na Národní, zmrzlinárny v Průběžné, ve Francouzské a v ulici Pod Kaštany. Poslední dvě byly otevřeny dokonce v květnu 2020, resp. červnu 2021, tedy v době probíhající pandemické krize.

Crème de la Crème se může pochlubit především nejširší nabídkou zmrzliny v Praze, ve které se navíc prakticky neustále objevují nové druhy. Jen třeba čokoládových zmrzlin nabízí hned devět druhů, má také nejširší výběr veganských zmrzlin a na své si přijdou i milovníci sezónních chutí. Není divu, že zmrzlina získala třikrát po sobě nejcennější zmrzlinovou cenu, když se stala absolutním vítězem Prague Ice Cream Festivalu.

Crème de la Crème ale není jen zmrzlina. Ve vlastní pekárně v Dejvicích vyrábí také dorty a zákusky. V duchu své filozofie ručně a řemeslně bez použití polotovarů, práškových směsí a hotových korpusů.

 Jen vize už nestačí, ale cíl zůstává

Pod taktovkou mistra zmrzlináře Honzy Hochsteigera Crème de la Crème postupně mění způsoby řízení svých provozů a celkové nastavení profesionalizace všech procesů. Za uplynulých sedm let se změnilo prakticky všechno. Zatímco na začátku stačila vize, dnes už se při provozu pěti cukráren a dvou výroben firma bez dobrého provozního a finančního řízení neobejde. Jedna věc ale zůstává stále stejná, a to je hlavní cíl: vyrábět zmrzlinu nejlépe jak je to možné, stavět při tom na poctivé, řemeslné práci a nejkvalitnějších surovinách.

Důležité jsou samozřejmě také obchodní výsledky, ty ale rozhodně nejsou prvořadé. Také proto Honza Hochsteiger neplánuje v příštích letech dál výrazně navyšovat počet vlastních zmrzlináren. „Od začátku používáme klasickou metodu Italské řemeslné výroby, což je v podstatě malovýroba. Proto za dalších sedm let nebudeme mít zmrzlináren patnáct, protože už bychom museli přejít na výrobu průmyslovou a to mi naprosto nedává smysl. Hlavní úkoly jsou dál zdokonalovat zmrzlinu a věnovat se všem našim zmrzlinárnám tak, abychom přinášeli všem našim zákazníkům to nejlepší, co je ve zmrzlinovém světě možné!“ říká s láskou Honza Hochsteiger, řemeslný zmrzlinář z Crème de la Crème.