BISTRAWveg – populární raw strava v Centru Černý Most

5020 zobrazení

Centrum Černý Most rozšířilo portfolio své stravovací zóny o BistRAWveg nabízející v současnosti stále více populární raw, tedy tepelně neupravované, pokrmy výhradně rostlinného původu. Bistro je první pražskou pobočkou české značky a přívržence alternativních způsobů stravování potěší bohatým menu zahrnujícím polévky, plněné tortily, zeleninové špagety, zeleninové a ovocné šťávy, smoothies i koktejly a v neposlední řadě oblíbené raw dortíky a dezerty. Ve výčtu nechybí ani cenově zvýhodněné polední a svačinové menu. Bistro s vlastní zónou pro posezení se nachází ve 3. patře Centra Černý Most, naproti fitness centru.

 

Filosofie syrové kuchyně BistRAWveg

Syrové pokrmy české značky BistRAWveg se vyrábí z čerstvých surovin rostlinného původu (ovoce, zelenina, bylinky, klíčky, oříšky, semínka) od prověřených zemědělců, kteří dbají na ekologické pěstování. Potraviny nejsou skladovány, ale určeny k okamžitému zpracování, aby se k zákazníkovi dostaly co nejvíce čerstvé. Pokrmy bohaté na živiny, enzymy, minerály a vitamíny neobsahují chemické konzervanty ani jiná aditiva, živočišné tuky, laktózu, lepek nebo rafinované cukry. Při přípravě občerstvení se nevyužívá pečení, dušení, smažení či vaření, úprava probíhá za syrova, maximálně do teploty 42 °C. Díky této metodě zůstávají v potravě všechny výživové složky v aktivní formě. BistRAWveg propaguje myšlenku „zdravého zeleného dne“, tedy aby člověk konzumoval v jednom dni týdne pouze rostlinnou stravu.

„Věříme, že nejen vyznavače raw stravy, ale například i aktivní návštěvníky fitness centra potěší možnost ochutnat menu z nového BistRAWveg. Jednou z našich priorit je poskytovat zákazníkům co nejkomplexnější portfolio značek, a to i v rámci stravovací zóny,“ uvedl manažer Centra Černý Most Tomáš Urbanovský. „Jsme rádi, že jsme obohatili nabídku restaurací i o alternativní bistro s raw občerstvením a pokrmy.“

 

Principy raw stravování

Syrová strava zvaná též vitariánství je založena na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin (teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C) rostlinného původu. Odborníci ji doporučují pro detoxikační kúru nebo alespoň jako letní formu odlehčeného jídelníčku. Na pozoru se ale musí mít zejména alergici, raw pokrmy často obsahují různé druhy skořápkových plodů, sójové boby nebo sezamová semena.

Mezi benefity syrového stravování se řadí hydratační účinky čerstvého ovoce a zeleniny, jež mají vysoký podíl vody. Ta osvěží pokožku a také dostatečným množstvím vody zásobuje trávicí trakt. S nedostatkem tekutin v žaludku totiž souvisí i pocit tzv. falešného hladu, který při nedodržení pitného režimu nutí přijímat další potravu. Svěží a lehce stravitelné pokrmy zároveň organismus nezpomalují náročným zpracováním přijaté potravy. Naopak jsou bohaté na enzymy podporující správné trávení a vlákninu, jež přispívá k čistění traktu. Raw potraviny obsahují vysoké množství vitamínu C, železa, zinku či beta karotenu, které přirozeně posiluji imunitu. Zásobu energie a stavbu tělesných tkání zabezpečují bílkoviny v semenech nebo oříšcích, ale také v listové zelenině zelené barvy. Velké oblibě mezi pokrmy z raw kuchyně se pak těší lahodné dezerty, po nichž se nepřibírá na váze. Sladí se sirupy z agáve, datlemi nebo rozinkami, neobsahují tedy rafinovaný cukr, laktózu ani lepek.

Zdroj a foto: Unibail-Rodamco