Retail Summit 2016 s ohledem na místo prodeje

Tisícovka obchodníků a jejich dodavatelů diskutovala na Retail Summitu 2016 cesty ke zvýšení hodnoty obchodování. Shodla se, že maloobchod, ani žádný jiný článek tohoto řetězce, ji nemůže vytvářet na úkor partnerů. Je proto nezbytné prohlubovat spolupráci v celém tržním řetězci a uplatňovat tak princip win-win-win.  

Více než tisícovka účastníků Retail Summitu 2016, konaného ve dnech 1. -3. 2. 2016 v pražském Clarion Congress Hotelu hledala cesty, jak obchodování vrátit hodnotu.  Převážná část z více než 120 řečníků a panelistů ve svých vystoupeních došla k závěru, že hodnota vzniká (nebo mizí) v celém řetězci tržních vztahů, doslova od pole až po ledničku. Maloobchod, ani žádný jiný článek tohoto řetězce, ji nemůže vytvářet na úkor partnerů – dodavatelů, zákazníků či zaměstnanců.  Retail Summit 2016 přitom detailně diskutoval aspekty tvorby hodnoty ve vztahu ke všem významným partnerům, od zemědělců až po akcionáře.

Po tři dny probíhaly na této konferenci zajímavé přednášky, diskusní fóra i networking účastníků. Náš odborný portál se zaměřil především na informace ohledně místa prodeje. Z tohoto důvodu jsme se zúčastnil, mimo jiné, ve třetím dnu sekce E2. Obchod a jeho hodnota pro zákazníky non-food.

2016-02-03-950 E2 - smaller

V této sekci, kterou moderoval Tomáš Drtina, Managing Director, GfK Czech & Slovak Republic, vystoupili tito panelisté – Jitka Dvořáková, generální ředitelka, CZC.cz, Petr Kheil, ředitel divize spotřební elektroniky a IT, Samsung Electronics Czech and Slovak, Josef Jelínek, Senior Manager KAM, adidas ČR, Lucie Moschella, Business Development Manager, Modulové stavby Touax, Jaroslav Paděra, generální ředitel, Hornbach, Ottilia Rouguet, Eastern Europe Marketing & Communication Director, Ingenico Group, Jan Samko, marketingový ředitel, Datart International a Jakub Šůla, jednatel, Pompo.

 

Jakub Šůla uvedl, že pro Pompo jsou v místě prodeje důležitější kamenné prodejny než e-shop, neboť u nich nakupují převážně senioři, kteří si chtějí užít přímou interakci s prodejcem a také si chtějí popovídat, i když nic nenakoupí. Tomuto trendu se přizpůsobují i výběrem starších prodejců, kteří především v malých městech a na vesnicích mají o svých stálých zákaznících přehled. Pan Šůla také uvedl, že se jim vyplácí věrnostní program, který nasadili v roce 2007. Podle interní analýzy tento program navýšil prodeje o 20%.

Podle Jana Samka je v Datartu novinkou humanizace prodejen. Například v nové designové prodejně na pražském Chodově (o které jsme psali zde) se pouští zvuk šumící vody a rozprašuje vůně dle ročního období. Například před Vánocemi v prodejně voněla skořice. Datart si vychovává prodavače vlastními silami ve svém učilišti. Datart také používá věrnostní program, kterého využívá plných 20% zákazníků. Interní analýzou Datart zjišťuje historii transakčních nákupů, se kterou pak dále pracuje.

Jaroslav Paděra Hornbachu zmínil, že s místem prodeje u nich moc nepracují, že je vše prakticky neměnné a že zákazníci jsou zvyklí na umístění oddělení v prodejně, takže s nimi nehýbají. V Hornbachu je minimální fluktuace a na manažerské posty se přednostně vybírají interní pracovníci.

Josef Jelínek z Adidasu si uvědomuje význam vlastních prodejen, ve kterých se dají flexibilně dělat vhodné úpravy. V ostatních prodejnách (distributoři sportovních potřeb) závisí místo prodeje na konkrétním distributorovi. Pro informovanost používá Adidas nejen internet, ale také showroomy, které jsou buď na sportovních akcích, nebo na velkých náměstích a ve kterých si zájemci mohou sportovní zboží vyzkoušet a následně je zakoupit buď na internetu, nebo v prodejnách.

Ottilia Rouguet z Ingenico Group uvedla, že pro jejich společnost je velmi důležitý platební a loajalty systém. Zákazník koupí na internetu a provede platbu, pak přichází na prodejnu pro výdej zboží a zde díky platebnímu systému je přesně prodejcem identifikován, takže se mu může nabídnout další zboží. Společnost také provádí marketingovou analýzu nákupů svých věrných zákazníků, kteří používají věrnostní kartu.

Jitka Dvořáková ze společnosti CZC.cz uvedla, že používají místo prodejního multichannelu omnichannel, tedy více kanálů v rámci jedné firmy. Sami to nazývají retailový přístup k retailu.

Petr Kheil ze společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak informoval o  Smart Signage řešení pro maloobchod, které více cílí na zákazníka. Především se jedná o venkovní vitríny, videostěny a interaktivní katalogy.

Lucie Moschella ze společnosti Modulové stavby Touax představila zajímavá místa prodeje, které jejich společnost přímo vytváří (od návrhu, přes výrobu až po montáž). Modulové stavby, které jsou tvořeny z přepravních kontejnerů, mají využití jak pro bydlení, tak i na různé eventy, ale především jako nové moderní prodejny. Buď pevné anebo mobilní – například prodejna obuvi Nike, která byla v Praze umístěna na Václavském náměstí a za pár dní přemístěna do Žlutých lázní, na sportovní akci.

 

Jak je tedy vidět, většina panelistů, a tedy i společností, si stále více uvědomuje skutečnost, že místo prodeje je velmi důležitý prvek v prodejním procesu a jeho vylepšením si společnosti mohou nejen vylepšit nákupní prostředí pro zákazníky, ale také navýšit svůj obrat a zisk.

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010