Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice ve třetím čtvrtletí roku 2018

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice ve třetím čtvrtletí roku 2018 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nárůst o téměř 6 procent. Na pozitivním vývoji se podílely všechny sektory s výjimkou fota (PH), které v meziročním srovnání třetího kvartálu kleslo o 10 procent. Nejvíce rostoucími sektory byly telekomunikace (TC) a spotřební elektronika (CE), u nichž přírůstek přesáhl 9 procent.

Spotřební elektronika

V sektoru spotřební elektroniky pokračuje růst poptávky po televizorech a set-top-boxech v důsledku přechodu na vysílání ve standardu DVB-T2.

Dvouciferný meziroční nárůst hodnoty prodejů zaznamenaly také přenosné dokovací reproduktory s Bluetooth připojením a bezdrátová sluchátka. U sluchátek se zájem spotřebitelů dále posouvá k prémiovým segmentům.

Pokles byl zaznamenán u průměrné ceny set-top-boxů o více než desetinu. U televizorů se průměrná cena snížila v řádu jednotek procent.

Foto trh

Foto trh zaznamenal rostoucí poptávku po systémových kompaktech s Full-frame snímačem.

Negativní vývoj zaznamenaly zrcadlovky a kompakty s pevným objektivem.

Velké domácí spotřebiče

U velkých domácích spotřebičů pokračuje nárůst trhu tažený internetovými prodeji. Největší dynamika u MDA byla zaznamenána u chlazení a dále u myček nádobí.

Celkově se nedaří vykázat růst kategoriím vaření, do červených čísel se ve srovnání se třetím čtvrtletím předchozího roku dostala v hodnotě skupina sporáků a vestavných trub, a také varných desek i odsavačů par.

Malé domácí spotřebiče

Sektor malých domácích spotřebičů vykázal solidní celkový růst.

Mezi nejvíce rostoucí kategorie patřily kávovary, elektrické zubní kartáčky, u nichž rostla výrazně i průměrná cena, a rovněž odšťavňovače s lisy na citrusy a přístroje na úpravu vzduchu.

Kategorie odšťavňovačů s lisy na citrusy dokázala růst po delší pauze, byť tento pozitivní vývoj doprovázel pokles průměrné ceny.

Ke kategoriím, které zaznamenaly negativní vývoj, patřily například kulmy, vysavače, rychlovarné konvice, kuchyňské roboty a mixéry.

Informační technologie

Byl zaregistrován pozitivní vývoj obratu u sektoru informačních technologií i díky rostoucí průměrné cenové hladině. Rostl také segment prémiových a herních zařízení v rámci počítačů. Negativní vývoj v podobě poklesu byl zaznamenán u kategorie tabletů.

Telekomunikace

Růst trhu u telekomunikací byl tažen hlavně chytrými telefony a také díky větší orientaci zákazníka na zařízení s vyšší průměrnou cenou. Dále pokračovala i zvýšená poptávka po nositelné elektronice. Naopak poklesla poptávka po klasických mobilních telefonech.

Kancelářská technika

U segmentu kancelářské techniky pokračoval meziroční růst průměrné ceny u laserových a inkoustových samostatných tiskáren.

Meziroční nárůst prodané hodnoty zaznamenal ve třetím čtvrtletí 2018 také segment jak basic, tak i pokročilých (advanced) laserových multifunkcí.

Naopak s meziročním poklesem jak u objemu, tak i hodnoty prodeje samotných tiskáren se potýkal inkoustový i laserový segment.

Česká republika: Technické spotřební zboží – hodnota prodeje u jednotlivých sektorů

 

GfK TEMAX® zprávy za všech 41 zemí, včetně datových tabulek jsou dostupné zde.

 

Zdroj:  GfK Czech Republic

Foto: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010