Mezinárodní víkend slivovice bude už tento týden

Říká se, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Kde se ale pálí, tam se daří ještě lépe. Pivo se kdysi vařilo totiž až z toho, co zbylo po napečení chleba. Pokud ale zůstalo i dostatek ovoce k destilaci, musel to být skutečně rok hojnosti. Co všechno o slivovici ještě nevíte?

Nejdůležitější a zároveň velmi jednoduché pravidlo, jak poznat kvalitní slivovici, už jste jistě slyšeli. Dobrá slivovice voní po kvase a nedrhne v krku. Zda slivovice voní krásně po kvase, to většina z nás lehce pozná. Pokročilejší degustátoři mohou vyzkoušet i další test kvality. Stačí si kapku slivovice promnout mezi prsty a dle odporu tekutiny zjistíte, že pijete kvalitní destilát. S kapkami ale zbytečně neplýtvejte. Na jeden litr slivovice je potřeba až 10 kg švestek, takže každá kapka drahá.

Kvalitní slivovice nemusí být před podáním namražena, jako bývá zvykem u levnějšího alkoholu. Chuť slivovice nejlépe vynikne při pokojové teplotě.

„Pěstování švestek a jejich zpracování na kvas a destilát má u nás krásnou a dlouhou tradici. Jen je to velmi náročná práce, a dnes sadů se švestkami spíše ubývá. My jdeme proti proudu a každý rok přidáme několik nově osázených hektarů, celkem máme švestkami osázeno více než 84 hektarů,“ říká Miroslav Motyčka, obchodní a marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek.

Věděli jste, že slivovice má dokonce svůj vlastní mezinárodní víkend? Ten příští se bude konat poslední říjnový víkend (25.- 27. října) a k oslavám se zapojí až 200 vybraných hospod po celém Česku. Vítaný je každý host! „Tématem letošního ročníku Mezinárodního víkendu slivovice by klidně mohlo být hnutí za pomalejší a skutečný život bez ustavičného kontrolování telefonu. Mobily do hospody zkrátka nepatří. Kvalitní slivovice potřebuje svůj čas a pomalé zrání a stejně tak by se měla i vychutnávat. Pití slivovice má být oslavou okamžiku a poctivé práce destilaterů,“ vysvětluje Václav Šitner, předseda Unie destilatérů.

Přehled partnerských hospod najdete spolu s dalšími informacemi na webové stránce.

V každé partnerské hospodě dostanete k panáku slivovice stírací los a můžete vyhrát cenu, která vám připomene staré dobré offline časy. Odpoutejte se od svých mobilů a bavte se u dalšího panáku zdarma, zahrajte si karty z naší slivovicové limitované edice nebo zašlete svým známým pozdrav z hospody v podobě klasické pohlednice (známky máme 😊).

Pravidla etikety pro vychutnání MVS: Smartphony a hodinky nechte doma, ke komunikaci použijte vlastní ústa. Přineste si dobrou náladu. Ale všeho s mírou.

Mezinárodní víkend slivovice tento rok podporují: Agnes, Baron Hildprandt, Bartida, Blatenská, Fleret, Frux, Golem, Kleiner, L´or, Palírna u Zeleného stromu, Radlík, Rudolf Jelínek, Zubří a Žufánek.

Zdroj a foto: METRO/MAKRO Cash & Carry

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010