Společnost M2C ochránila majetek za 14,5 milionů korun

Společnosti M2C, která zajišťuje komplexní facility management, roste počet zásahů i hodnota zachráněného majetku. Ten loni odpovídal hodnotě 14,5 milionů korun, o čtyři miliony korun více, než v roce 2017. Ostraha v loňském roce čelila rostoucímu počtu útoků.

M2C se stále častěji setkává s napadáním zaměstnanců ostrahy. Snižuje se věk pachatelů a zvyšuje se agresivita. „Nejvíce napadení máme v obchodech ze strany zlodějů, kteří se dostanou do konfliktu s ostrahou při vynášení zboží bez zaplacení. Dále jsou to klasické případy lidí pod omamnými látkami na místech, kde se zdržují tyto osoby nejvíce, případně útoky organizovaných skupin,“ říká mluvčí M2C Tereza Rýparová.

Rostou i případy poskytnuté první pomoci. Loni šlo o téměř 200 případů, zatímco v roce 2017 jich bylo 160. Poslední případ se udál začátkem března v kopřivnickém Tescu, kdy se zničehonic udělalo zle 12leté dívce, která krátce nato upadla na zem. Přivolaný strážce okamžitě zareagoval a po základní kontrole životních funkcí, kdy dívka zmodrala a nedýchala, začal s masáží srdce. Dívka byla následně předána do péče lékařů. V říjnu byla poskytnuta první pomoc ženě s tepenným krvácením. „Zaměstnance pravidelně školíme a to minimálně jednou ročně. Máme zaměstnance-manažery, kteří disponují právem na školení kurzu první pomoci,“ uvedla Rýparová s tím, že ostraze k záchraně života pomáhají také defibrilátory rozmístěné po objektech.

Nestandardní případ se šťastným koncem se udál před Vánoci, kdy bezpečnostní manažerka M2C asistovala bez pomoci zdravotníků porodu přímo před jedním z obchodů Galerie Harfa v Praze.

Pracovníci ostrahy ale většinou řeší neradostné záležitosti. Vážným problémem jsou sebevražedné pokusy přímo v obchodních centrech, přičemž loni se jednalo minimálně o čtyři případy. „Častým způsobem je aplikace prášků na toaletách nebo podřezání žil. Tomu se nám díky pravidelným kontrolám daří předcházet,“ říká Jaroslav Zoubek, ředitel divize obchodních center M2C s tím, že nákupní centra se staví také více do výšky, což riziko zvyšuje. V Českých Budějovicích se díky zásahu vedoucího ostrahy podařilo zabránit sebevraždě dívky, která se chystala skočit.

Celkový počet osob vykázaných z obchodních pasáží – od cyklisty, přes pejskaře až po agresivního člověka, činil 20 534.

Zdroj: M2C

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010