Rohlík.cz znovu spustil prodej „křivé“ zeleniny

Rohlík.cz bojuje proti plýtvání jídlem. Největší tuzemský online supermarket opět spustil prodej „křivých“ potravin. Tedy zeleniny a ovoce, které pro své vizuální nedostatky nevyhovují normám většiny domácích maloobchodních řetězců. Tyto produkty přitom chutnají úplně stejně a nijak nezaostávají ani obsahem živin a vitamínů. A navíc jsou levnější.

„Nabízíme zatím brambory, cibuli, mrkev, cuketu, okurku, papriku, česnek a jablka. Brzy však přibydou další,“ řekl za Rohlík.cz Zdeněk Honsa, nákupčí ovoce a zeleniny. 

V Evropské Unii se každý rok znehodnotí téměř 88 milionů tun potravin v celkové hodnotě 146 miliard eur. V České republice je to 1 923 tisíc tun. Jeden z důvodů takových škod je poměrně bizarní – normy obchodních řetězců. Jakmile nesedí barevnost, tvar či zakřivení, zelenina a ovoce se na pulty nedostanou. Jsou pak většinou zaorány nebo zkompostovány (u brambor a mrkve se vyřadí až 30 % sklizně). Ovšem úplně zbytečně.

Ugly organic abnormal potatoes. Concept organic vegetables. Close up.

Rohlík.cz se už čtvrtým rokem snaží takovému plýtvání zabránit. Na svém e-shopu proto znovu zahájil prodej „ošklivek a křiváků“. „Čekali jsme, až bude opět dostupná domácí produkce. Vždy jsme chtěli podpořit především české pěstitele a zmírnit množství vyhazované tuzemské zeleniny a ovoce. Tím samozřejmě nechceme říkat, že odpad ve světě nás nezajímá,“ vysvětlil Honsa.

Jde také o ekologii. Zemědělství vytváří velké množství skleníkových plynů, vyhazováním jídla přichází vniveč využitá půda, voda použitá na zavlažování, hnojiva, chemikálie, pohonné hmoty a lidská práce. To si také uvědomují zákaznici Rohlík.cz a „křivé“ potraviny s oblibou nakupují.

 „Zájem o ně každoročně roste. V loňském roce se prodalo přibližně 150 tun. Nejvíce šly brambory, jablka a cibule,“ vyjmenoval Honsa a dodal: „Všechny druhy z kategorie ošklivé ovoce a zelenina jsou vždy minimálně o deset procent levnější než prvojakostní zboží.“ Co se týče čerstvosti, křivá zelenina si s tou dokonalou nijak nezadá. Rohlík.cz ji umí doručit zákazníkovi domů již za 6 hodin od sklizně.

Zdroj a foto: Rohlík.cz

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010