Případů poskytnuté první pomoci v OC během léta je o 50 % více

Obchodní centra jsou v tropických vedrech ideální místa ke zchlazení. V zahraničí to dokonce místní samosprávy přímo doporučují hlavně dětem nebo starším lidem. Letní měsíce přináší větší nápor na pracovníky ostrahy nejen kvůli kolapsům návštěvníků.

Nárůst poskytnutí první pomoci během letních měsíců je podle sdružení bezpečnostních profesionálů ASIS International enormní. V některých dnech je oproti běženému provozu až trojnásobný. „Lidé v teplém počasí přeceňují své síly. Přesuny z velmi teplého počasí do klimatizovaných prostor způsobují u některých jedinců, převáže seniorů, teplotní šok,“ vysvětluje předseda ASIS International v ČR Jaromír Průša.

Bezpečnostní agentura M2C, která má v České republice na starosti 65 velkých obchodních center, eviduje v létě nárůst v řádu stovek případů. „Jedná se o více než 50% nárůst poskytnuté první pomoci z důvodu kolapsu nebo nevolnosti návštěvníků,“ uvádí Jaroslav Zoubek, ředitel divize obchodních center M2C. Často stačí voda a odpočinek, ale kromě přivolání záchranné služby není výjimkou ani přímá záchrana života. Člověk se může vážněji zranit i při pádu způsobeným náhlou nevolností.

Rozpálená auta i promenáda v plavkách

Ojedinělé, ale velice nebezpečné, jsou případy zavřených dětí nebo psů v rozpálených autech na parkovištích. V zahraničí už byly zaznamenány i případy, které skončily smrtí dítěte. „Loni jsme byli u jednoho obchodního centra nuceni rozbít okno auta, ve kterém bylo dítě připoutáno v sedačce, omdlévalo a nereagovalo na pokusy komunikovat. Když se poté rodiče dítěte dostavili k vozidlu, slovně napadli naše strážce i přivolanou policii. Vůbec si nepřipouštěly možné následky svého jednání,“ popisuje konkrétní případ Zoubek z M2C.

Nebezpečím pro sebe a své okolí bývají během prázdninových měsíců také mladiství, kteří jsou často posilněni alkoholem. „Lezou po eskalátorech, požárních žebřících nebo dětských atrakcích. Měli jsme i případy, kdy se dostali na střechy objektů. Takové jednání je nebezpečné pro ně samotné, ale hrozí i škody na budově či instalovaných technologiích,“ vysvětluje Zoubek.  Časté je i koupání ve fontánách, kde kromě úrazů hrozí ekzémy způsobené chemicky ošetřenou vodou.  S tím souvisí i to, že si někdo obchodní pasáž plete s promenádou na pláži. „Někteří lidé jsou schopni nakupovat v plavkách nebo v trenýrkách,“ dodává Zoubek.

Kradené zboží se neschovává

Mohlo by se zdát, že v létě se bude méně krást, protože lidé nejsou tolik oblečeni a nemůžou zboží snadno ukrýt. Trendem posledních let jsou ale tzv. krádeže bez schovávání. „Existuje velmi široká skupina obyvatel, která si vezme z prodejen zboží, neschová ho a nejbližším vchodem odchází ven. Nejsou sice vždy úspěšní, ale vzhledem k nízkým trestům se příliš nebojí,“ vysvětluje Průša z ASIS.

Teplé počasí má vliv i na počet incidentů mezi zákazníky. Mají například pocit, že se předbíhají ve frontách nebo si dva nakupující vyhlédnou stejné zboží a nechtějí se ho vzdát. Množí se také incidenty nakupujících se zaměstnanci a to od ústních střetů až po fyzické napadání.

Zdroj: M2C , foto: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010