Plzeňský vrchní sládek Jan Enge se stal čestným právovárečníkem

Novým čestným členem Klubu právovárečníků a přátel Plzeňského Prazdroje se stal vrchní sládek Jan Enge, který se stará o kvalitu plzeňských piv a stojí také za inovativním programem Volba Sládků. 

Právovárečníci, potomci rodin, které stovky let vlastnily práva na vaření piva v Plzni, ocenili dlouhodobý přínos Jana Engeho pro plzeňský pivovar. Současný vrchní sládek je mu věrný po celou svou profesní kariéru. Začínal zde v roce 2001 jako technolog po studiích oboru kvasné chemie na Vysoké škole chemicko-technologické. „Po ukončení studia jsem neměl vybráno, kam jít pracovat, a tak jsem se rozhodl pokračovat v postgraduálním studiu. V té době jsme s kolegou z VŠCHT začali vařit vlastní pivo v prostoru za domem jeho rodičů, kde byly zapuštěné odpadní jímky. Našemu pivu jsme podle místa vzniku dali příhodný název „Střížovický Žumpák“. Po dvou letech postgraduálního studia jsem se dozvěděl o volné pozici technologa v Plzni. Neváhal jsem, přihlásil se a během měsíce jsem nastoupil v Plzni,“ dodává Jan Enge. Později přešel mezi sládky a na starosti měl licenční výrobu v zahraničí. V roce 2015 se pak stal vrchním plzeňským sládkem. Zaměřuje se zejména na zajištění neměnné kvality značky Pilsner Urquell, aby pivo chutnalo stejně jako v době založení pivovaru. 

Kromě dohledu na stoprocentní kvalitu zavedených značek se Jan Enge podílí i na inovacích. Před pěti lety stál u vzniku programu Volba sládků, ve kterém Prazdroj každý měsíc vaří jiný pivní speciál. Má tak možnost zúročit zkušenosti, které získal na univerzitě v britském Nottinghamu. “Měl jsem šanci pochopit jiný přístup k výrobě piva, ale především možnost ochutnat celou řadu skvělých piv, která mi byla inspirací pro experimentování s jinými pivními styly. I proto je pro mě Volba sládků srdeční záležitostí a splněným profesním snem,“ říká sládek Jan Enge. 

Klub právovárečníků a přátel Plzeňského Prazdroje vznikl z iniciativy Plzeňského Prazdroje v roce 2006. Sdružuje potomky rodin, které měly právo vařit pivo a které se v roce 1839 spojily, aby vybudovaly Měšťanský pivovar. Jeho stavitel Martin Stelzer pak v roce 1842 pozval legendárního sládka Josefa Grolla, který zde uvařil první várku slavného ležáku Pilsner Urquell. Právovárečníci se potkávají jednou ročně na výročním setkání a při té příležitosti jmenují nového čestného člena. V loňském roce jím stal šéf party plzeňských bednářů Josef Hrůza. 

Zdroj a foto: Plzeňský Prazdroj

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010