DoDo sklízí celoevropský úspěch

Startup DoDo, který poskytuje flexibilní kurýrní a osobní asistenční služby, dosáhl mimořádného úspěchu na evropské startupové scéně. Stal se totiž prvním českým projektem, který byl vybrán do renomovaného programu ScaleUp, který zaštiťuje Innovation Hub od innogy, startupový startovač Catapult a rovněž světoznámá Wayra, startupový inkubátor spadající pod Telefónicu.

Inovativní logistický startup DoDo, který firmám zajišťuje komplexní řešení same day delivery a v segmentu B2C působí jako kurýr s prvky concierge, se v obrovské konkurenci dostal přes tři výběrová kola. Nejprve bylo DoDo vybrán mezi vzorek 150 nejnadějnějších firem, pak do užšího 25členného výběru nejlepších a poté, co tvůrci svůj projekt osobně představili porotě v Londýně, se DoDo probojoval až mezi 10 vybraných startupů, které byly nakonec do programu zařazeny.

DoDo je vůbec prvním českým startupem, kterému se podařilo do programu dostat. „O programu ScaleUp se veřejně ví, že s neperspektivními startupy neztrácí čas. Pro nás je to obrovské uznání a důkaz, že nejsme jediní, kdo věří, že náš model má šanci transformovat trh s last-mile logistikou v globálním měřítku,“ komentuje úspěch Michal Menšík, CEO startupu DoDo i zastřešující společnosti Inveo.

ScaleUp totiž nemíří na začínající startupy, ale naopak na ty již etablované, které mají stabilní byznys, vydělávají a mají potenciál růst a škálovat svou službu. „V rámci programu chceme nasbírat co nejvíce zkušeností a také potřebné kontakty pro naši plánovanou evropskou expanzi. Program nám může pomoci nahlédnout za hranice regionu střední a východní Evropy, kam jsem svou pozornost dosud směřovali. Budeme tak moci snáze nastavit strategii udržitelného růstu,” dodává Menšík.

ScaleUp je čtyřměsíční program, který se odehrává každých 14 dní v Londýně a spočívá v různých trénincích či sdílení zkušeností jednotlivých startupistů a mentorů. Zaměřuje se na startupy z oblasti energetiky, přepravy a smart cities a nabízí jim zázemí prvotřídního korporátního akcelerátoru, potřebné konexe, které firmám pomůžou při vstupu a etablování se na (nejen) britském trhu, a v neposlední řadě také síť expertů a investorů ochotných investovat do inovací.

„Městská logistika je jednou ze základních výzev moderní ekonomiky. Nejen kvůli boomu e‑shopů roste objem zboží přepravovaného po městě a požadavky na rychlost a kvalitu doručení. Například podle studie McKinsey&Company má trh se same-day delivery vyrůst do roku 2025 až dvacetkrát. Je tedy naprosto klíčové mít technologickou platformu, která dokáže doručení maximálně zefektivnit a propojit logistiku s ostatními technologickými segmenty – od e-shopů přes IoT až třeba po prvky smart city. Taková by podle nás měla být role DoDo v následujících letech,” popisuje Michal Menšík.

DoDo, spadající pod společnost Inveo, skvěle zapadá do portfolia startupů a firem, na které se innogy, Telefónica a Catapult zaměřují. Ve svých inkubátorech tyto firmy pomáhají inovativním startupům z oblasti dopravy či měst budoucnosti a DoDo je tedy ve výběru „mezi svými“. DoDo za tři roky své existence vybudoval unikátní logistickou platformu a klade důraz na efektivní zprostředkovávání služeb a ekologický pohyb zboží po městě. Služby DoDo se v České republice osvědčily natolik, že je pro doručování na tzv. „poslední míli“ využívají Mall.cz či Datart, ale i fastfoody jako KFC a Bageterie Boulevard.

Zdroj a foto: Inveo

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010