Čtyřnohý přítel a strážce pro Marušku nese jméno Aram

Asistenční pes Aram pomáhá překonávat bariéry a překážky mezi okolním světem a hendikepovanou Maruškou. Výcvik Arama probíhá v neziskové organizaci Pes pro Tebe, která se výcvikem asistenčních, vodicích a detekčních psů zabývá již 16 let a byl umožněn díky podpoře společnosti Mars. Přispět na výcvik asistenčních psů mohou i spotřebitelé v rámci speciální akce, kterou na léto a začátek podzimu připravily zejména značky Pedigree a Whiskas ve spolupráci s řetězcem prodejen Billa.

Maruška se narodila s Downovým syndromem a byla jí diagnostikována také porucha autistického spektra. K onemocnění se velmi úzce pojí i středně těžká mentální retardace a sluchová a zraková vada. Psí pomocník hraje velmi důležitou roli v Maruščině praktickém životě. Stává se jejím průvodcem při pohybu venku, kde je zapotřebí Marušku neustále hlídat, aby se neztratila anebo aby neztratila své věci. Maruška i její rodina jsou velmi aktivní, prostřednictvím spolku Zajíček na koni a hyporehabilitačním aktivitám sami pomáhají dalším handicapovaným dětem a Maruška se také snaží zapojit do běžného života prací v kavárně AdAstra.

„Marušce loni zemřel canisterapeutický pejsek, na kterého byla velmi zvyklá. Proto jsme požádali o předvýchovu a následný výcvik asistenčního psa pro naši Marušku, který by mohl vyrůstat u nás v rodině,“ říká paní Náměstková (maminka Marušky). „Je to obrovská výhoda, jelikož Aram už teď s Maruškou pracuje a je k ní velmi vnímavý a klidný, což je trochu nevýhoda, když se potřebuje naučit něco nového, jelikož potřebuje mnohem více času k osvojení si pracovních návyků,“ dodává s úsměvem paní Náměstková.

Hendikepované osoby dokážou být s asistenčním psem mnohem samostatnější a sebevědomější. Osoby trpící poruchou autistického spektra se velmi často zapomenou a dokážou se i ztratit z dohledu pečující osoby, ale asistenční pes je speciálně vycvičený k hledání konkrétní osoby a tedy dokáže hendikepovanou osobu velmi rychle najít, případně ji i zabránit v odchodu. Zlepšení komunikačních schopností hendikepované osoby, je také jednou z velice důležitých vlastností, které dokáže asistenční pes zlepšit. Asistenční pes je prostě přítel- strážce, skrze kterého lidé s tímto postižením lépe komunikují s okolním světem.

Výcvik asistenčních psů na rozdíl od vodicích psů není hrazen z prostředků státního rozpočtu.  Výcvik asistenčního psa trvá přibližně 16-18 měsíců dle psychické vyzrálosti daného psa a je poměrně nákladnou záležitostí- stojí zhruba 250 tisíc korun českých. S financováním asistenčního psa pro Marušku proto pomohla společnost Mars prostřednictvím značek Pedigree, Whiskas, Perfect Fit, Sheba a Dreamies.

„V Marsu věříme našim ambicím posouvat svět k lepšímu pro budoucí generace. I proto jsme se rozhodli zapojit se do tohoto jedinečného projektu,“ uvádí Zuzana Lošáková, ředitelka vnějších vztahů ve společnosti Mars, a doplňuje: „Zároveň jsme hledali cestu, jak zapojit do problematiky výcviku asistenčních psů co nejvíce lidí, abychom zvýšili povědomí o tomto tématu v Čechách. Oslovili jsme proto společnost Billa a na začátku léta spouštíme společný projekt.“

V rámci charitativního projektu, který byl právě zahájen v obchodech Billa a bude probíhat ve čtyřech etapách (první z nich začíná již 26.6.2019),mohou spotřebitelé nákupem výrobků Pedigree, Whiskas, Perfect Fit, Sheba a Dreamies přispět na výcvik nejen Arama. Ten bude Marušce předán v prosinci letošního roku. Přispět na výcvik nejen asistenčních, ale i detekčních psů pro další děti i dospělé je možné i bez nákupu krmiva, a to přímo na účet společnosti Pes pro tebe. Číslo účtu je 2300402481/2010 a variabilní symbol 2019.

„Společnost BILLA se zapojuje do společného projektu se společností Mars již po třetí v řadě. Jsme velice rádi, že je akce našimi zákazníky tak dobře vnímaná a pravidelně se do ní zapojují. Věřím, že i letos se vybere dostatečné množství finančních prostředků na vycvičení mladého Arama, abychom jej mohli společně s naším partnerem co nejdříve předat do rukou nové majitelky,“ uvádí Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace společnosti BILLA.

Zdroj a foto: MARS, Pes pro Tebe

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010