Bagetový index: Ajťáci přes prázdniny pracují jako jindy v roce, úředníci čerpají zasloužené volno

V jakých firmách se přes léto pracuje na plno a kde lidé čerpají zaslouženou dovolenou? Na základě výkyvu firemních rozvážek občerstvení na porady a firemní snídaně to zmapovala služba BB Box od Bageterie Boulevard. Její „bageta index“, nazvaný podle nejčastěji objednávaného občerstvení, vypočítává, nakolik se s létem změnila konzumace baget ve firmách. Čím větší propad v pravidelných objednávkách, tím méně je ve firmě s největší pravděpodobností porad a kolegů u pracovních stolů.

Jaké jsou výsledky? Zasloužené volno si od 1. července užívají především úředníci ve státních úřadech nebo na ministerstvech. Počet porad zde podle bagetového indexu klesl o třetinu. Není to velké překvapení – část úředníků má s ohledem na prázdninový mód ministerstev a vlády volno nařízené.  Podobně jsou na tom také velké korporace, kde se počet baget v pravidelných objednávkách snížil o 25 %. Stavy kolegů v kreativních, komunikačních, digitálních a PR agenturách podle bagetového indexu klesly v prvních týdenních prázdnin asi o 10 %.

Naopak nejpracovitější jsou lidé ve vývojářských společnostech a softwarehousech. V červenci totiž snědli stejné množství objednaných baget, jako v předchozích měsících. V některých případech se dokonce zvýšil počet objednaných firemních snídaní, což se dá jednoduše vysvětlit vyšším počtem strategických porad, na které je nyní čas. Jen se místo na osmou hodinu objednávají až na půl desátou.

Není bez zajímavosti, že letos Brno podle bagetového indexu předstihlo v pracovitosti Prahu. Zatímco v pražských firmách je celkový pokles mezi firmami asi 17 %, v Brně to je 12 %. Platí také, že ve středních a velkých firmách se pracuje od začátku prázdnin méně než v malých, přestože rozdíl činí pouhá čtyři procenta.

„Letos je to poprvé, kdy se na základě bagetového indexu Brno v pracovitosti dostalo výrazně před Prahu. Loni byly síly vyrovnané. Zároveň nepřekvapí, že ve velkých korporacích se letos v létě pracuje méně než před rokem. S ohledem na extrémní produktivitu českých firem to jasně dokazuje chuť si zaslouženě odpočinout,“ interpretuje výsledky Levon Ter-Ghazaryan, obchodní manažer Bageterie Boulevard. „Bagetový index je pochopitelně třeba brát s nadsázkou, jakkoli jsme na základě zkušenosti přesvědčeni o jeho výpovědní hodnotě.“

Chytré firemní občerstvení v podobě BB Boxů si mohou objednávat dvě hodiny před doručením firmy a úřady hned v několika českých městech po celé České republice – například v Praze, Brně, Plzni, Liberci, Hradci Králové a Pardubicích. V Ostravě, Kladně, Mladé Boleslavi nebo Kolíně pak funguje možnost osobního vyzvednutí. BB Boxy vždy obsahují čerstvě upečené bagety z Bageterie Boulevard v různých variantách, kromě baget a snídaňových boxů je možné objednat i wrapy, muffiny nebo nápoje. Mezi pravidelné zákazníky BB Boxu patří například Seznam, Tesco, L’Oréal, agentura H1 nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jak a z jakého vzorku se počítá „bagetový index“?

Čím více firma sní baget, tím více se v ní pracuje. Bagety slouží jako občerstvení k firemním meetingům, jakou součást firemních snídané zpestřují pravidelné ranní porady nebo slouží k průběžnému občerstvení zaměstnanců. V Česku si jich firmy každoročně objednají miliony a patří k nejoblíbenějším druhům občerstvení.

Bageta index si všímá propadů v objednávkách baget (ale také wrapů, sladkého občerstvení nebo nápojů) se začátkem prázdnin (a sezony dovolených) napříč jednotlivými odvětvími a regiony a vyhodnocuje podle toho potenciální pokles či nárůst produktivity firem v mezisezonním srovnání.

Zdroj a foto: Bageterie Boulevard

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010