ADLER Czech zahájil provoz unikátního hybridního fotovoltaického systému

Provoz v republice jednoznačně nejmodernějšího hybridního fotovoltaického systému s akumulací do baterií slavnostně zahájil přední prodejce reklamního textilu společnost ADLER Czech, člen asociace POPAI CE, v rámci svého logistického centra v Ostravě – Kunčičkách za účasti vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, hejtmana Moravskoslezského kraje a dalších významných hostů.

Kombinace 947 fotovoltaických panelů na střeše a plášti objektu s velkokapacitní baterií a kogeneračními jednotkami zajistí téměř stoprocentní potřebu elektrické energie celého objektu. Spolu s tím zabezpečí také nabíjení vysokozdvižných vozíků a elektromobilu. „Celý projekt je našim nejvýznamnějším a těší nás jeho úspěšné realizace, ale je především jedním z mnoha, kterými naplňujeme cíle odpovědného podnikání společnosti,“ říká statutární ředitel firmy ADLER Czech Radek Veselý.

Fotovoltaická elektrárna s výkonem 296 kWp má dvě části – na fasádě a na ploché střeše. Část na fasádě doplní výrobou elektrické energie kogenerační jednotky, a to zejména v zimním období. Na fasádu jsou použity panely „allblack“. Krom přezdívky pro novozélandský ragbyový tým jde také o označení fotovoltaického panelu, který má maximum pohledových částí v černé barvě. Za optimálních podmínek je výkon 1 ks panelu 320 Wp. Výkon fotovoltaiky na fasádě je 77 kWp. Zimní slunce je pouze cca 20° nad obzorem, a proto je instalace fotovoltaiky na fasádu vhodná s ohledem na potřebu celoroční výroby elektrické energie.

Ekologické energetické zdroje velmi vítáme a podporujeme. Jsou ohleduplné vůči životnímu prostředí, tedy i společensky odpovědné vůči budoucím generacím. Jde tak o účelné využití evropských dotací, konkrétně u ADLERu se jednalo o téměř 10 milionů korun,“ uvedl Karel Havlíček a dodal: „Projekty, jako je hybridní fotovoltaický systém, rovněž přispívají k naplnění cílů České republiky, co se týče podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie. Jsou také ukázkou unikátního spojení špičkových technologií s moderním řídícím a monitorovacím systémem.“  

Hejtman Ivo Vondrák, MO Karel Havlíček, akcionář ADLER Pavel Neumann,
akcionář ADLER Martin Hausenblas, náměstkyně MPO Silvana Jirotková

Kapacitu baterií (až 360 kWh) je možné softwarově „řídit“ – v závislosti na aktuálním využití a požadavcích provozu. Při plném výkonu vyrábí fotovoltaická elektrárna tolik elektřiny, že by mohla zásobovat 100 rodinných domů. Nabíjení vysokozdvižných vozíků a elektromobilu může probíhat ve třech základních režimech. Systém vyhodnotí, kdy to bude nejvýhodnější z pohledu ceny energie a také aktuální spotřeby objektu. Zohledněna je také předpověď počasí.

Investice do unikátního hybridního solárního systému dosáhla 15 milionů korun a celý projekt byl vybudován za tři měsíce. Komplex fotovoltaické elektrárny s nulovou produkcí emisí spolu s třímilionovou investici do kondenzačních kogeneračních jednotek, které zajišťují pro skladové prostory ekologickou výrobu elektřiny a tepla, jednoznačně sníží uhlíkovou stopu logistického centra na minimum.

Projekt s názvem Pořízení akumulace včetně OZE ve společnosti ADLER Czech, a.s., reg. č. projektu: CZ.01.3.14/0.0/0.0/16_132/0010593 je spolufinancován Evropskou unií. Předmětem projektu je zvýšení soběstačnosti ve využívání energií v rámci provozu a činnosti společnosti ADLER Czech, a.s. Realizace projektu bude mít pozitivní dopad na životní prostředí a přinese také finanční úsporu pro žadatele.

Zdroj a foto: POPAI CE, ADLER CZECH

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010