Výdaje za velikonoční cukroviny rok od roku rostou

Výdaje za cukrovinky v českých domácnostech rok od roku rostou. Velikonoční cukrovinky si během Velikonoc kupuje 60 procent domácností. K velikonočnímu období patří i zvýšené nákupy za masné výrobky, primárně za uzené maso a šunku, které si v průměru každá domácnost nakoupila 1,2 kg. Veku a mazanec si loni v březnu zakoupila 1/3 domácností. Zjištění pocházení z GfK spotřebitelského panelu.

Velikonoce jsou nejen křesťanským svátkem, ale i obdobím, které je z hlediska nákupu potravin prvním silným obdobím v roce, co se týče množství nákupu, ale i vynaložených prostředků za zboží. Domácnosti v tomto období utratí přibližně o 10 procent více, než je měsíční průměr roku.

V období Velikonoc můžeme pozorovat také zvýšené výdaje domácností u košíku cukrovinek, čerstvých potravin jako jsou vajíčka, maso, pekárenské produkty, nebo zelenina. Češi si navíc, jak se zdá, rádi pečou i doma, jelikož v daném období registrujeme větší výdaje za výrobky na pečení, vajíčka a mouku,“ říká Ladislav Csengeri, Consumer Panel Service Director CZ&SK.

Domácnosti více utrácejí v době Velikonoc za uzené maso a šunky

K Velikonocům patří i zvýšené nákupy masných produktů. Domácnosti v tomto období utrácejí více za uzené maso a šunky. Jen v březnu minulého roku (2018) si uzené nebo dušené solené maso koupilo 6 z 10 domácností a v průměru si každá kupující domácnost si odnesla téměř 1,2 kg.

6 z 10 domácností nakupuje o Velikonocích majonézy a tatarské omáčky

Nejvíce domácností kupuje majonézu a tatarské omáčky během prosince. Druhým důležitým obdobím jsou pak během roku Velikonoce. Domácnosti utratily v březnu 2018 až o 30 procent za nákupy těchto pochutin více, jako je měsíční průměr roku. Jen v daném měsíci si tyto produkty z nákupu domů přineslo 6 z 10 domácností.

Pečivo nesmí na českém stole na Velikonoce chybět

Při přípravě pohoštění nesmíme zapomenout ani na chlebíčky. Veku na jejich přípravu zakoupila v březnu 2018 třetina domácností. Tento typ pečiva je obecně velmi oblíbený, za rok si veku z nákupu domů přinese 7 z 10 domácností. Mazanec patří k českému tradičnímu pojetí Velikonoc, stejně tak jako vánočka k tradičnímu pojetí Vánoc. Z obchodu si velikonoční mazanec přinese více než třetina českých domácností.

Přípravu svátečních dobrot české hospodyňky nepodceňují a nakupují pomocníky pro domácí pečení. Kvasnice, vanilkový cukr a prášek do pečiva, ale i mouku. Tento sortiment nakupuje před Velikonocemi více domácností, ne však tolik jako během příprav na Vánoce.

Sladkosti mají české domácnosti rády

Důležitou položkou při velikonočních nákupech jsou i nákupy sladkostí, které kromě konzumace využívají domácnosti také i jako odměnu pro příchozí koledníky. Výdaje za cukrovinky z roku na rok rostou. Cukrovinky s velikonoční tématikou si jen před Velikonocemi v březnu 2018 koupilo 60 procent domácností. Z jednoho nákupu si odnesly v průměru více než 280g velikonočních sladkostí, přičemž zaplatily přibližně 70 Kč. Podíváme-li se na to, které druhy cukrovinek nejvíce kupující oslovily, potom to byla různá čokoládová vajíčka a figurky.

Domácnosti nejvíce utratily za velikonoční cukrovinky v hypermarketech a diskontech. Více jako 2/5 výdajů za velikonoční cukrovinky bylo v březnu minulého roku vynaloženo na tyto produkty v akci. Již v dubnu, po Velikonocích, se podíl akciových nákupů vyšplhal na téměř 90 procent.

Asi nikoho nepřekvapí fakt, že za velikonoční cukrovinky nejvíce utratily rodiny s malým dítětem do 5 let.

Při pohledu na regiony, nejvíce za velikonoční sladkosti utratily domácnosti z Prahy, naopak nejméně utrácely domácnosti z jihozápadu Čech.

O GfK Spotřebitelském panelu

Všechny uvedené údaje jsou výsledky průzkumu trhu metodou spotřebitelského panelu období od ledna 2017 do prosince 2018. Spotřebitelský panel GfK Czech je kontinuální panelový výzkum, založený na detailních informacích o nákupech reprezentativního vzorku českých domácností.

Zdroj: GfK Czech, foto: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010