Tržby v maloobchodě za rok 2015 vzrostly rekordně o 5,9 %

Podle ČSÚ vzrostly tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy v prosinci reálně meziměsíčně o 0,6 %. Meziročně se tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní zvýšily o 5,5 %, bez očištění o 6,7 %. Za celý rok 2015 tržby v maloobchodě meziročně vzrostly o 5,9 %, což byl nejvyšší růst od roku 2008. 

maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby zvýšily v prosinci reálně meziměsíčně o 0,6 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 5,5 %, neočištěné se zvýšily o 6,7 % (v prosinci 2015 bylo o jeden pracovní den více než v prosinci 2014). Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně o 12,5 %, za prodej nepotravinářského zboží o 6,5 % a potravin o 5,5 %.

Stejně jako v předchozích měsících nejvíce rostly tržby za zboží prodávané přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby (o 16,7 %). Zvýšení tržeb vykázaly všechny sortimentní skupiny specializovaných nepotravinářských prodejen, a to s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 7,0 %), s výrobky pro domácnost (o 5,8 %), s oděvy a obuví (o 5,3 %), s počítačovým a komunikačním zařízením (o 3,8 %) a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 2,0 %). Na růstu tržeb v maloobchodě se podílel rovněž zvýšený prodej potravin v nespecializovaných i specializovaných prodejnách (o 5,6 %, resp. o 3,6 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 97,5 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, potravin a počítačového a komunikačního zařízení. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Prosincová čísla opět potvrdila, že Čechy již recese netrápí. Snížení nezaměstnanosti a nárůst reálných mezd se tak naplno projevuje v růstu spotřeby. Spotřeba pohonných hmot je tažena nízkými cenami ropy. Pokud se cena udrží na současné úrovni, očekávám pokračování tohoto trendu,“ hodnotí data Karel Růžička, partner ve společnosti KPMG Česká republika.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici zde.

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010