Teplejší počasí dělá radost vinařům, sklízet hrozny by mohli už za 60 dní

V minulém týdnu na moravských vinicích odkvetly poslední keře vinné révy a zbývají tak přibližně dva měsíce do sklizně prvních hroznů. Počasí si vinaři zatím pochvalují a letošní úrodu by snad neměly ohrozit ani současné nadprůměrné teploty.

Zimní a jarní mrazíky přečkala vinná réva bez škod a odkvetla v obvyklém čase. „Poslední keře vinné révy odkvetly ve Velkých Bílovicích 19. června. Ve srovnání s loňskem, kdy nás odkvět zaskočil už v prvním červnovém týdnu, je letošní termín takový, jaký by měl být,“ komentuje Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT.

S ohledem na běžný vývoj na vinici mohou vinaři už nyní odhadnout přibližný začátek sklizně. Ten by měl připadnout na první zářijový týden, kdy by se mohly začít sbírat ranější odrůdy, jako je Müller Thurgau. „Na rostlinách je dostatečný počet hroznů, prozatím to vypadá, že by mohla být letošní úroda z hlediska množství povedená. O kvalitě a hmotnosti hroznů ale rozhodnou až další měsíce. Aby byla sklizeň dobrá, potřebovali bychom dostatek srážek, ale zároveň také, aby se vinohradům přívalové deště a kroupy vyhnuly,“ shrnuje Josef Svoboda. Ani současné tropické počasí vinaře, na rozdíl od většiny pěstitelů, netrápí. Réva totiž patří mezi teplomilné rostliny, těží z dostatku tepla a slunečních paprsků a má kořeny dost hluboko na to, aby si samy potřebnou vláhu opatřily.

Ačkoliv do startu sklizně zbývají ještě dva měsíce, mají vinaři plné ruce práce. Nyní nastal čas takzvaných „zelených prací,“ mezi něž patří vylamování letorostů, podlomu, zastrkování révy do dvoudrátí a další činnosti, které vyžadují velký podíl lidské práce, a tedy i maximální počet pracovníků. „V rámci vinařského roku nastalo právě teď období té nejintenzivnější práce ve vinohradu, kterou nemohou ve většině případů zastat stroje. Například od nás z Habánských sklepů proto nyní denně vyrazí na vinici víc než stovka pracovníků. Potřebovali bychom jich samozřejmě více,“ dodává Josef Svoboda.

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010