Samoobslužné pokladny preferují především nakupující do 24 let a uživatelé bezkontaktních karet

Podle průzkumu společnosti MasterCard se plných 85% českých nakupujících setkalo se samoobslužnými pokladnami, které více než třetina osob preferuje před klasickými pokladnami se zaměstnanci prodejny. Nejčastěji tyto moderní pokladny preferují mladí lidé do 24 let věku a uživatelé bezkontaktních karet. Míra povědomí o samoobslužných pokladnách roste s velikostí měst, ve městech nad sto tisíc obyvatel zná samoobslužné pokladny plných 94 procent lidí.

U samoobslužných pokladen nakupují nejvíce mladí lidé do 24 let (v 52% případů), naopak nejméně tak činí nakupující starší 55 let (jen 21%), neboť se více bojí nově používaných technologií a polovina se z nich obává své nedostatečné znalosti či zkušenosti se samoobslužnou pokladnou, proto ji také při svém nákupu nevyužívává.

Využívání samoobslužných pokladem koreluje velmi významně s použitím bezkontaktních platebních karet při nákupu. U těchto pokladen se využívají bezkontaktní platební karty ve 40% případů, oproti ostatním typům platebních karet (jen ve 30% případů).

Z průzkumu vyplývá další zajímavá informace, že 80% nakupujících preferuje nákup potravin bez interakce s personálem prodejny. I v tomto ukazateli vedou mladí lidé do 24 let, kteří chtějí nakupovat sami dokonce v 88%. Do kontaktu s pokladními přicházejí nejraději starší osoby, především osaměle žijící.

Nejdůležitější vnímanou výhodou samoobslužných pokladen je pro zákazníky rychlé odbavení zákazníků (56% odpovědí), následuje vnímání menší fronty než u standardních pokladen (20%). U 14% zákazníků je důležitá skutečnost, že samoobslužné pokladny samy kontrolují jejich nákup, tedy, že se minimalizuje chybovost. Bohužel na vnímání chybovosti pokladních se průzkum nezaměřil.

Největší vnímanou nevýhodou samoobslužných pokladen je delší doba při čekání na obsluhu v případě problému s pokladnou (17% odpovědí).

 

Server novinky.cz připravil mezi svými čtenáři anketní otázku:

Jakému způsobu placení v obchodech s potravinami dáváte přednost?

K dnešnímu dni v ní hlasovalo 1 081 čtenářů, kteří uvedli, že preferují:

61,4% – klasické odbavení u pokladny

38,6% – samoobslužnému placení.

 

Jak je tedy z uvedeného průzkumu vidět, samoobslužné pokladny již velmi výrazně vstoupily do života většiny nakupujících. Především ve větších městech a mezi mladými, kteří velmi vstřícně vnímají jak využití moderních technologií, tak především skutečnost, že nemusí být ani při placení v kontaktu s personálem prodejny.

 

Zdroj: MasterCard, novinky.cz, aktualne.cz

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010