Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice v prvním čtvrtletí roku 2017

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice za první čtvrtletí roku 2017 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku téměř 4 procentní nárůst.

Pozitivní vývoj byl tažen zejména sektorem telekomunikací, který se obratově zvedl meziročně o 8 procent, a také velkými a malými domácími spotřebiči.

Spotřební elektronika

Pozitivním trendem u skupiny televizorů byla rostoucí poptávka po modelech s největší úhlopříčkou. Dále rostla váha pokročilých parametrů jako UHD, Smart TV a prohnutá obrazovka. Došlo také k dynamickému meziročnímu nárůstu většiny audio kategorií: sluchátek, reproduktorů a domácích audio systémů.

Za negativní trend lze označit meziroční pokles na TV trhu v objemu i hodnotě s výjimkou největších úhlopříček. Dvojciferných propadů se také dočkaly set top boxy a videopřehrávače / rekordéry.

Foto trh

Foto trh zaznamenal rostoucí poptávku po kompaktních fotoaparátech s výměnným objektivem. Naopak kompakty s pevným objektivem se dočkaly opět dvouciferného poklesu.

Velké domácí spotřebiče

Trh velkých domácích spotřebičů vykazuje stabilní nárůst tažený především rychlým růstem sušiček prádla. Další produktovou skupinou s dvouciferným přírůstkem jsou vestavné varné desky. Rostou však i všechny ostatní podskupiny domácích spotřebičů mimo kategorii chlazení. Jedinou kategorií vykazující pokles jsou stále samostatné mrazničky, ale i u chladniček vidíme stagnaci.

Malé domácí spotřebiče

Trh malých domácích spotřebičů pokračuje v rostoucím trendu z minulého roku a v prvním čtvrtletí se jednalo o nejrychleji se rozvíjející trh v ČR. Většina produktových skupin sektoru malých domácích spotřebičů vykazuje pozitivní vývoj, a to především z kategorie osobní péče.

Negativní trend byl zaznamenán opět u odšťavňovačů. Pokles odšťavňovačů se bohužel nezastavil a meziročně se prodej této produktové skupiny snížil o více než čtvrtinu.

Informační technologie

Pozitivní vývoj zaznamenala ultratenká zařízení v rámci přenosných počítačů. Dále pokračoval růst herních zařízení v kategorii stolních a přenosných počítačů.

Naopak negativní trend, a tedy meziroční pokles objemu, byl zaznamenán u stolních i přenosných počítačů. K negativnímu trendu se připojil i dvouciferný propad tržeb u tabletů.

Telekomunikace

I nadále dochází ke zvyšování váhy chytrých telefonů, zejména s uhlopříčkou mezi 5 a 5,5 palci. Naopak klasické mobilní telefony vykázaly meziroční dvouciferný pokles.

Kancelářská technika

Pozitivní trendy zaznamenal trh s kancelářskou technikou, a to v podobě dvouciferného růstu prodejů v kategorii inkoustových tiskáren, u které průměrná cena meziročně rostla.

Naopak tržby z prodejů multifunkčních zařízení meziročně stagnovaly, průměrná cena meziročně mírně klesala.

GfK TEMAX® sleduje prodeje technického zboží ve více než 41 zemích. Výsledky jsou založeny na maloobchodním panelu GfK, do kterého je zapojeno zhruba půl milionu maloobchodních prodejen po celém světě. Cílem GfK je zajistit aby data za panel byla co nejpřesnější.

GfK TEMAX® zprávy za všech 41 zemí, včetně datových tabulek jsou dostupné zde.

 

 

Zdroj: GfK Czech

Foto: elektroexpert.cz

 

 

 

 

 

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010