Průměrná prodejní cena chytrých telefonů zaznamenala ve třetím čtvrtletí rekordní meziroční nárůst

Celosvětová poptávka po chytrých telefonech dosáhla ve třetím kvartálu 367 milionu kusů, což představuje meziroční zvýšení o tři procenta. Přestože nárůst není nikterak vysoký, z hlediska absolutní poptávky jde o nejsilnější třetí kvartál zaznamenaný společností GfK. Rekordní poptávka byla tažena především Latinskou Amerikou (meziroční nárůst o 11 procent) a střední a východní Evropou (meziroční nárůst o devět procent). Globální průměrná prodejní cena ve třetím kvartálu nadále stoupala, meziročně o rekordních sedm procent.

 

Arndt Polifke, globální ředitel výzkumu telekomunikací v GfK, říká: „Přestože v některých regionech se počet prodaných telefonů může snížit, zvýšení průměrné prodejní ceny představuje v případě trhu chytrých telefonů vynikající možnost ke zvýšení jeho hodnoty. To je příznivá zpráva pro jejich výrobce, zejména v takových regionech jako je západní Evropa, kde nasycení trhu vedlo k meziročnímu snížení objemu prodeje. Toto odvětví se tedy zcela jasně začalo zaměřovat na zvyšování hodnoty prodejů a globální top značky jako Apple, Google, HTC, Huawei, LG, Moto, Nokia, Samsung a Sony již uvedly na trh, nebo se chystají v nejbližší době nabízet prémiové modely, a zajistit si tak zákazníky pro svá nejmodernější zařízení. Současně platí, že tyto speciální vlastnosti mají pro zákazníky stále větší význam, takže se dá u nových produktů očekávat větší důraz na ochranu před prachem a vodou, zvyšování kapacity baterie a paměti, zajištění zvuku s vysokým rozlišením, zlepšování fotoaparátu a videa, design bez hran a dokonce i na biometrické sensory.“

 

Západní Evropa: Tržby rostou nehledě na nasycenost trhu

V západní Evropě dosáhla poptávka po chytrých telefonech ve 3Q 2017 celkem 30,9 milionu kusů, což je o sedm procent méně než vloni.

Nasycenost trhu ve spojení s opožděným uvedením iPhone X způsobila meziroční pokles trvající v pořadí již čtvrtý kvartál. Poptávka v Německu se sníží meziročně o sedm procent a ve Velké Británii a Francii se očekává pokles na úrovni osmi procent. Avšak díky jedenáctiprocentnímu nárůstu průměrné prodejní ceny stoupla hodnota prodejů v tomto regionu meziročně o čtyři procenta a v důsledku toho upravila GfK  odhad vývoje hodnoty trhu chytrých telefonů pro rok 2017 směrem nahoru k šesti procentům. Posun k velmi luxusním produktům je v tomto regionu zcela zřetelným trendem, neboť jeden z osmi chytrých telefonů se prodává za cenu vyšší než 900 USD oproti 3Q 2016, kdy se za takovou cenu prodávalo jedno ze šestnácti zařízení.

Střední a východní Evropa: Tržby vyšší o 26 procent

Ve střední a východní Evropě pokračuje růst poptávky – ve 3Q 2017 meziročně o devět procent, což představuje 22,3 milionu kusů. Hodnota prodejů však rostla rychleji – meziročně o 26 procent, a to díky tomu, že spotřebitelé přesunuli svůj zájem k dražším zařízením. O zvýšenou poptávku se v tomto regionu ve 3Q 2017 zasloužil především silný růst v Rusku (nárůst o 10 procent) a na Ukrajině (zvýšení o 19 procent). Výhled je rovněž pozitivní, neboť se očekává, že poptávka po chytrých telefonech vzroste oproti předešlému roku o devět procent a dosáhne 85,2 milionu kusů.

Severní Amerika: Ve 3Q 2017 mírný pokles, ale výhled do konce roku je pozitivní

V Severní Americe dosáhla ve 3Q 2017 poptávka po chytrých telefonech 49,3 milionu kusů, tedy o jedno procento méně než vloni. To znamená návrat k poklesu, jenž následuje po období růstu ve 2Q. Avšak výhled na 4Q 2017 je pozitivní, neboť v tomto čtvrtletí mají být uvedena na trh nová zařízení. GfK odhaduje, že poptávka po chytrých telefonech bude v roce 2017 celkem 201 milionu kusů, což znamená meziroční nárůst o jedno procento.

Latinská Amerika: Díky brazilským prodejům dochází v regionu k oživení

Ve 3Q 2017 dosáhla v tomto regionu poptávka po chytrých telefonech 27,8 milionu kusů, což představuje meziroční zvýšení o jedenáct procent. K tomuto vynikajícímu regionálnímu výsledku nejvíce přispěla poptávka v Brazílii. Ve třetím kvartálu 2017 zažila Brazílie v porovnání s předchozím rokem nárůst poptávky o 17 procent. GfK navýšila odhad pro Latinskou Ameriku za rok 2017 na devět procent.

Střední východ a Afrika: Egypt se vrací k růstu

Poptávka po chytrých telefonech dosáhla na Středním východě a v Africe 45,2 milionu kusů, což znamená meziroční nárůst o osm procent. O toto zvýšení tržeb se zasloužilo oživení trhu v Egyptě, jež nastalo dříve, než se očekávalo, a kde poptávka začala v červenci 2017 znovu stoupat poprvé od října 2016. GfK očekává, že poptávka po chytrých telefonech vzroste v roce 2017 oproti loňsku o pět procent. Tento růst je tažen hlavně zeměmi subsaharské a jižní Afriky, kam chytré telefony pronikly zatím relativně málo.

Čína: Poptávka stoupá a ceny porostou s uvedením nových modelů

V Číně dosáhly ve třetím kvartálu 2017 výnosy z prodeje chytrých telefonů o 20 procent výš než vloni. Tento růst byl tažen patnáctiprocentním nárůstem prodejní ceny oproti loňskému roku, zatímco poptávka jako taková se zvýšila meziročně o pět procent a dosáhla 117 milionů kusů. Pozitivnímu výsledku v tomto čtvrtletí napomohly nové modely klíčových domácích značek, jež přišly na trh až ve 3Q 2017. Předpokládá se, že celková poptávka po chytrých telefonech v Číně dosáhne v roce 2017 celkem 464 milionů, což představuje meziroční nárůst o čtyři procenta. Z hlediska hodnoty (USD) se odhaduje meziroční nárůst na úrovni 16 procent.

Vyspělé asijské země*: Klesající poptávka v Jižní Koreji působí i nadále

Poptávka po chytrých telefonech dosáhla ve 3Q 2017 celkem 16,4 milionu kusů, což je o sedm procent méně než vloni; k tomuto výsledku přispěl meziroční pokles o 15 procent v Jižní Koreji. Odhad GfK pro tento region se snížil na meziroční pokles o čtyři procenta s tím, že celková poptávka po chytrých telefonech bude činit 70,1 milionu kusů.

Rozvíjející se asijské země*: Daří se jim a v roce 2017 zaznamenávají nejvyšší růst ze všech regionů

V rozvíjejících se asijských zemích se ve 3Q 2017 hodnota prodeje chytrých telefonů zvýšila meziročně o 21 procent, přičemž poptávka se zvýšila meziročně o pět procent a dosáhla 57,7 milionu kusů. V Indii a Indonésii byl meziroční růst poptávky mírný na úrovni tří a pěti procent. V Malajsii poptávka vzrostla oproti loňskému roku o 25 procent – jde o nepřetržitý růst během šesti po sobě jdoucích čtvrtletích. Rovněž v Bangladéši byla v tomto kvartálu zaznamenána silná poptávka s meziročním nárůstem o 22 procent. GfK odhaduje, že v rozvíjejících se asijských zemích bude poptávka po chytrých telefonech do konce roku 2017 činit celkem 238 milionu kusů (oproti loňsku o 11 procent více), což je letos nejlepší výsledek ze všech regionů.

 

Yotaro Noguchi, produktový vedoucí v divizi GfK pro trendy a prognózy k tomu poznamenává: „Výsledky tohoto čtvrtletí ukazují, jak je globální trh chytrých telefonů komplexní a proč v souvislosti s odhady poptávky musejí výrobci jednotlivé trhy detailně zkoumat a snažit se porozumět i jejich specifikům.“

*Země, jež jsou v této zprávě zahrnuty mezi rozvíjející se/vyspělé asijské státy:

Zdroj a foto: GfK Czech

 

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010