Podle výzkumu 6 z 10 Čechů pije alkohol několikrát měsíčně nebo častěji

Každý pátý Čech pije alkohol několikrát za týden. Nejraději má pivo a víno, nejméně oblíbené jsou naopak krémové likéry u mužů a pálenky a whisky u žen. Na kocovinu Čechům nejlépe zabírá spánek či vývar. Zjistil to výzkum Českého národního panelu, který proběhl v polovině dubna na vzorku pěti set respondentů z internetové populace ve věku 18–65 let.

Dvě třetiny Čechů pijí alkohol několikrát za měsíc či častěji, pětina si ho dopřává dokonce několikrát za týden. Třetina uvedla, že si ho dává max. 1x měsíčně či méně často, 7 % dotázaných nepije nikdy. Abstinují nejčastěji ze zdravotních důvodů (32 %), alkohol jim nechutná (29 %), popř. uvedli, že dříve alkohol pili, ale teď už ne (29 %). Průzkum Českého národního panelu nabízí zajímavé srovnání se Slovenskem a Polskem, kde se šetření také uskutečnilo.

Žebříčku obliby jednoznačně dominuje pivo.  Za svůj nejoblíbenější nápoj ho zvolil každý druhý muž a 17 % žen. Víno naopak boduje u něžného pohlaví. Nejraději ho má 45 % žen, u mužů je na druhém místě se 16 %. Třetí místo u mužů obsadila whisky, na třetím místě popularity v žebříčku žen se umístily míchané nápoje (11 %).

Muži naopak nemusí krémové likéry, označili je nejčastěji za nejméně oblíbený nápoj, u žen se o titul nejméně oblíbeného drinku dělí pálenky a whisky.

Jak Češi řeší kocovinu?  Pro třetinu respondentů je nejlepším receptem spánek, 19 % si po těžké noci pomáhá vývarem, či jinou silnou polévkou a 16 % léčí kocovinu pohybem a pobytem na čerstvém vzduchu, 5 % dotázaných zatím recept na kocovinu nenašlo, 5 % „šťastných“ ji ještě nikdy nemělo.

Šetření také ukázalo, že míra tolerance k pití alkoholu mladými lidmi je mezi Čechy větší než na Slovensku a v Polsku.  Se zachováním hranice 18 let pro legální nákup a pití alkoholu souhlasí 76 % Čechů, 54 % Slováků a 51 % Poláků.  Poláci a Slováci by ale byli přísnější. Téměř každý druhý hlasoval pro navýšení hranice nad 18 let, u Čechů to byl pouze každý pátý.

Češi se s Poláky a Slováky názorově rozchází také u otázky podávání alkoholu teenagerům na rodinných oslavách. Svým potomkům ve věku 14–17 let razantně odmítlo nabídnout alkohol 73 % Slováků a 84 % Poláků. Naopak 54 % Čechů by jednu, max. dvě skleničky alkoholu své nezletilé dceři či synovi nabídlo.

 

Zdroj a grafy: Český národní panel

Foto: pixabay.com

 

 

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010