Podle GfK osm procent Čechů se přiznává k tomu, že vždy dostává na Vánoce nevhodné dárky

Vánoce jsou o setkání nejen s přáteli, ale hlavně s rodinou. Nejvíce Čechů bude u štědrovečerní večeře ve čtyřech lidech. Tři čtvrtiny z nás budou mít jako hlavní chod smaženého kapra, který dominuje před smaženým řízkem. Nedílnou součástí štědrovečerní večeře bude bramborový salát, který se objeví na talířích 94 procent Čechů. Alkohol je nedílnou součástí Vánoc a 35 procent mužů mu holduje více než v jiném ročním období. Schovat vánoční dárky tak dobře, aby je nikdo nenašel, je občas umění. 26 procent Čechů tak někdy nalezne své schované dárky pro své nejbližší až po Vánocích. Dárky jsou někdy nevděčná věc – 3 procenta lidí tvrdí, že dary, které dostanou pod stromeček a nelíbí se jim, rovnou vyhodí.  Vánoce jsou synonymem hojnosti, která se většinou promítne do dobrého jídla, a proto musí třetina z nás po Vánocích shazovat přebytečná kila.

Štědrovečerní večeře je slavnostní událostí, kdy se někdy schází i více generací pohromadě, aby oslavily vánoční svátky a pohodu u rodinného krbu. Podle výzkumu GfK bude 17 procent lidí trávit Vánoce ve více než pěti lidech. Letošní Vánoce si hodlá ve čtyřech lidech užít 27 procent lidí. Romantika u vánoční večeře ve dvou lidech připadá pro 17 procent Čechů, a jenom 4 procenta lidí oslaví svátky sama,“ říká Andrea Patočková, marketingová manažerka GfK.

Štědrovečerní večeře a její složení nebude pro nikoho asi velkým překvapením. Češi si nejčastěji dopřejí k slavnostní večeři smaženého kapra, nebo řízek a jako příloha vede bramborový salát, který si dopřeje až 94 procent lidí. Podíváme-li se na největší konzumenty smaženého kapra, potom je to věková skupina lidí mezi 40 a 49 lety (81 procent). Nejvíce „řízkový“ je Liberecký kraj, kde jí řízek skoro každý. Nejvíce konzumentů kapra najdeme v kraji Vysočina a Jihomoravském.

161219_GfK_TZ_Graf_Vanoce_02_czfin - složení

Tak jako nedílnou součástí českých Vánoce je cukroví a stromeček, tak i alkohol mezi tuto součást českých domácností též patří. 31 procent Čechů přiznává konzumaci alkoholu ve větším množství než během roku. Asi nebude pro nikoho překvapením, že více alkoholu holdují muži než ženy. Při pohledu na naše kraje si nejvíce alkoholu během vánočního času dopřávají v Plzeňském a Libereckém kraji během vánočních svátků.

Protože Vánoce jsou o překvapeních, spousty z nás dárky schovává, než je uloží pod vánoční stromeček. A skrýš by samozřejmě měla být tak dobrá, aby obdarovaný nic nenašel až do Štědrého dne. Z výzkumu GfK vyplývá, že 26 procent lidí schovává vánoční dárky tak dobře, že je najde až po Vánocích. Jako více zapomnětlivé se jeví ženy než muži (34 procent respektive 17 procent). Mezi nejvíce zapomnětlivé patří věková skupina lidí mezi 40 a 49 lety a 60 až 69 lety. Zatímco s nalezením dárků mají největší problémy především obyvatelé menších sídel (35 procent), dobrou paměť na úschovu dárků naopak mají lidé z měst nad 100 000 obyvatel.

Jistě každý z nás zažil to zklamání, když se pod stromečkem objevily dárky, po kterých člověk opravdu netoužil. 8 procent Čechů se přiznává k tomu, že dostává nevhodné dárky na Vánoce. 45 procent lidí se hlásí k výroku, že nevhodné dárky je pod stromečkem zastihnou jen občas. Byť to darující jistě myslel dobře, vyvstává otázka, co po Vánocích s nevhodnými dárky. 3 procenta lidí tvrdí, že tyto nevhodné dary vyhodí. Jeden ze tří Čechů dokonce nevhodné dárky předává dál a „potěší“ jimi někoho jiného. Protože dárky jsou jistě dávány v dobré víře, 14 procent lidí nemá to srdce se dárků zbavit a ani je darovat někomu jinému, a dárky používá, i když při tom trpí.

161219_GfK_TZ_Graf_Vanoce_01_czfin - dostáváme nevhodné

Vánoce jsou hlavně o pohodě a klidu, a proto si spousty Čechů v tyto svátky dopřává v hojné míře dobré jídlo a pití. Následkem bývá u většiny z nich nárůst hmotnosti, což deklaruje jeden ze tří Čechů. Při pohledu na genderové rozdělení vidíme, že kila navíc trápí po Vánocích více ženy než muže (43 procent respektive 22 procent). Nepadnoucí ošacení díky příbytku na váze se nejvíce týká lidí ve věku od 40 do 59 let, a jsou to převážně lidé ve stavu manželském, anebo rozvedení. Nejvíce se po Vánocích musí hubnout v Libereckém a Středočeském kraji,“ dodává Andrea Patočková.

 

O výzkumu

Výzkum byl proveden metodou CAPI na reprezentativním vzorku 1000 respondentů ve věku od 15 do 79 let v České republice v listopadu 2016.

 

Zdroj a grafy: GfK Czech

Foto: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010