Jak nakupujeme na Velikonoční svátky?

Velikonoce patří spolu s Vánoci k hlavním sezónám maloobchodu, kdy můžeme pozorovat zvýšené výdaje domácností za rychloobrátkové zboží. Nejvíce za cukrovinky utrácejí domácnosti v Moravskoslezském kraji, naopak nejméně na severu Čech. Velké žně zažívají nejenom obchody s potravinami, ale na své si přijdou i firmy dodávající čisticí prostředky, protože před příchodem koledníků se musí pořádně poklidit. Češi nejvíce nakupují během Zeleného čtvrtka a Velkého pátku.

Během velikonočního týdne si dopřejeme o pětinu více než během průměrného týdne v roce. Při pohledu na tyto svátky z minulých let vidíme, že český kupující nakupuje ve velikonočním týdnu nadprůměrně hlavně na Zelený čtvrtek a Velký pátek, přičemž během Velikonočního pondělí jsou průměrné denní výdaje na potraviny a drogerii nejnižší, jen něco kolem třetiny výdajů průměrného dne.

Před velikonočními svátky probíhá velký shon v obchodech s potravinami a alkoholickými nápoji, protože návštěvy a koledníky je potřeba něčím pohostit. Zvýšené výdaje můžeme vidět napříč různými kategoriemi FMCG jako například maso, majonézy a tatarské omáčky, prostředky na pečení, džemy a sladké pomazánky, máslo, margaríny, vejce, slané pochutiny a mezi nápoji například destiláty, pivo a sycené nealko nápoje. Samozřejmě nechybí ani vajíčka a typické masné výrobky (např. velikonoční šunka). Vyšší zastoupení v našich nákupních košících si najde i speciální velikonoční pečivo (např. velikonoční beránek).

Během jednoho nákupu jsou kupující ochotni utratit až o čtvrtinu více při srovnání s průměrnými výdaji na nákup během celého roku.

Na Velikonoční pondělí do ulic vyrážejí jak malí, tak i velcí koledníci.  Zatímco ti dospělí dostanou výslužku v podobě ozdobeného vajíčka či si připijí na zdraví nějakým alkoholem, malí koledníci mají od dívek připravenou výslužku v podobě nějaké sladkosti. Právě cukrovinky s velikonočními motivy, mezi kterými najdeme zejména čokoládové figurky, perníky, pralinky, ale také bonbony, jsou kategorií, která v tomto období zažívá nejvyšší nárůsty.

Velikonoční sladkosti si jen v březnu roku 2016 zakoupily více než tři pětiny českých domácností. Každý kupující v průměru utratil více než 140 korun a v průměru za měsíc stihnul každý nakoupit něco z tohoto sortimentu více než dvakrát. Pro obchodníky to představuje takřka 6,3 milionu nákupních příležitostí, při kterých mohou kupující oslovit svou nabídkou.

Možná nepřekvapí, že nejvíce v průměru utratí rodiny s malými dětmi. Naopak nejnižší částku za velikonoční cukrovinky vydají domácnosti s teenagery.

Rozdíly najdeme i při pohledu na jednotlivé regiony České republiky. Nejhlouběji do peněženky sáhnou v Moravskoslezském regionu a naopak nejméně v průměru utratí kupující ze severu Čech.

Intenzita nakupování je nadprůměrná v malých i velkých sídlech. Čím více se v Čechách podíváme do menších měst, tím intenzivnější jsou nákupy v tomto svátečním období při srovnání s průměrem.

Na druhé straně na Slovensku je nakupování intenzivní ve všech sídlech. Podprůměrně skončily jen naše dvě hlavní města, Praha a Bratislava.

Podíváme-li se na nákupní místa, jasně dominují hypermarkety, které v roce 2016 zachytily více než polovinu výdajů kupujících na velikonoční sladkosti. Následují diskonty a supermarkety a o zbytek se dělí malé obchody a ostatní nákupní místa.

Jelikož čeští zákazníci mají často možnost nakoupit zboží v akci, přirozeně se to týká také sezónních sladkostí. V březnu 2016 připadly na akční nákupy velikonočních sladkostí zhruba 2/5 výdajů. Naopak v dubnu, kdy již toto zboží rychle ztrácí svou relevanci, se podíl akčních výdajů vyšplhal až k 80 procentům.

O výzkumu

Všechny uvedené údaje jsou výsledky průzkumu trhu metodou Spotřebitelského panelu období let 2015 a 2016. Spotřebitelský panel GfK Czech je kontinuální panelový výzkum, založený na detailních informacích o nákupech reprezentativního vzorku 2000 českých domácností.

 

 

Zdroj: GfK Czech

Foto: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010