Mírný růst trhu technického spotřebního zboží v České republice ve 3. čtvrtletí 2016

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice za třetí čtvrtletí roku 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku růst na úrovni 4,6 procenta. Čtyři ze sedmi sektorů zaznamenaly pozitivní vývoj. Růst byl tažen zejména telekomunikacemi, které se obratově zvedly meziročně o více než 22 procent. Nejvýrazněji klesl ve třetím kvartálu sektor fota (o 13,4 procenta).

České republika: Technické spotřební zboží – hodnota prodeje u jednotlivých sektorů

TAB 161123_GfK_TZ_TEMAX_Q3_czfin

Spotřební elektronika

Díky pozitivnímu vývoji v klíčové kategorii televizorů pokračoval ve třetím čtvrtletí meziroční růst tržeb sektoru spotřební elektroniky a dosáhl výše 8,6 procenta.

V kategorii TV se dařilo dynamicky růst sortimentu s úhlopříčkou větší než 55 palců. Také podíl UHD segmentu se zvedl, a to na 34 procent.

Z ostatních produktových skupin se zvýšila poptávka u satelitních set-top-boxů pro příjem HD vysílání a dále u přenosných Bluetooth sluchátek.

Foto trh

Ve třetím kvartálu 2016 klesla meziročně hodnota foto trhu o 13,4 procenta. K negativnímu vývoji v tomto období přispěly především kompakty s pevným objektivem.

Nicméně v září se významně zvýšil prodej zrcadlovek s full-frame snímačem, což se pozitivně odrazilo na obratu celého segmentu zrcadlovek.

Velké domácí spotřebiče

Ve třetím čtvrtletí 2016 zaznamenal trh velkých domácích spotřebičů ve srovnání se stejným obdobím minulého roku růst přesahující 5 procent.

Pozitivní vývoj zaznamenaly všechny kategorie s výjimkou chlazení a mrazáků. Nejvýrazněji rostly sušičky – meziročně téměř o 28 procent.

Spotřebitelé byli ochotni investovat do dražšího sortimentu, což způsobilo růst v poptávce ve středních a vyšších cenových pásmech.

Malé domácí spotřebiče

Malé domácí spotřebiče nadále vykazují pozitivní vývoj, konkrétně za třetí čtvrtletí 2016 meziroční přírůstek ve výši 12,3 procenta.

Po loňském úspěchu odšťavňovačů došlo letos ke stagnaci. Částečně za tímto vývojem stojí i růst zájmu o přístroje na přípravu „smoothie“ – tedy o stolní mixéry.

Růst celé skupiny kuchyňských robotů a mixérů podpořil prodej právě stolních mixérů, které zaznamenávaly zřetelné meziroční přírůstky.

Informační technologie

Vývoj obratu za třetí kvartál 2016 u sektoru informačních technologií výrazně ovlivnily ztráty u počítačů – přenosných i stolních – meziročně o 10,6 procenta a 8,2 procenta. Pokles obratu celého sektoru se dostal za uvedené období k 9,1 procenta.

Tablety nadále pokračují v sestupném trendu, byť tempo poklesu se oproti předchozím čtvrtletím zmírnilo. Monitorů se prodalo zhruba stejné množství jako před rokem, a díky rostoucí průměrné ceně tak vykázaly lehký růst z hlediska hodnoty.

V rámci kategorie přenosných počítačů se dařilo segmentu ultratenkých výrobků a herních zařízení.

Telekomunikace

Poptávka po chytrých telefonech a nositelné elektronice dokázala kompenzovat dvouciferný pokles klasických mobilních telefonů.

Klíčový segment chytrých telefonů představovala zařízení s uhlopříčkou mezi 5 a 5,3 palci.

Pozitivní vývoj nositelné elektroniky se držel v trojciferných číslech.

Kancelářská technika

Tržby z prodejů tiskových zařízení klesly o 5,4 procenta – zejména v důsledku snižující se poptávky po multifunkčních zařízeních.

Meziroční růst však zaznamenal segment inkoustových tiskáren určených pro profesionální použití.

 

Celkové výsledky výzkumná studie GfK TEMAX® za všech 42 zemí, včetně datových tabulek, naleznete zde.

 

Zdroj: GfK

Foto: elektroexpert.cz

 

 

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010