Co jedí na Štědrý den cizinci žijící u nás v ČR?

Každý člověk má jiné chutě. Tím spíš,když se jedná o cizince, který vyrostl v úplně jiné kultuře než my. Věděli jste, že v České republice žije na čtvrt milionů cizinců? A i ti budou slavit Vánoce a usednou ke štědrovečerní tabuli. Dají si jídlo, na které jsou zvyklí ze svého domova nebo budou následovat náš „kaprosalátový“ zvyk? Ať už se rozhodnou tak či tak, v obchodech najdou vše, na co si pomyslí.

Vánoce se každý rok nevyznačují pouze sváteční náladou, blikajícími světýlky a nakupováním dárečků. V každé rodině jde také o jídlo! Tím hlavním je Štědrovečerní večeře, která se v každé zemi vyznačuje vlastními tradicemi. Co si nejraději dají Češi a jaké chutě mají sváteční jedlíci v Evropě?

Kapr, řízek nebo vinná klobása?

Českým Vánocům stále dominuje kapr. V minulém roce se podle Českého rybářského svazu vylovilo 1,8 milionů kaprů a zhruba tři čtvrtě z nich se snědlo právě o Vánocích. Ale nejen to. K bramborovému salátu si rádi dáme kuřecí nebo vepřové řízky a také oblíbenou vinnou klobásu. „Vinná klobása z vepřového masa okořeněná bílým vínem, bílým pepřem, muškátem a citronem naplněná do skopového střívka má své vyznavače po celé republice,“ uvádí Rita Gabrielová, tisková mluvčí hypermarketu Globus. Nepotrpíme si však pouze na masité vánoční pokrmy. Pohlavním chodu, který doplňuje ještě polévka, si rádi dopřejeme pomyslnou třešničku na dortu v podobě cukroví nebo jednohubek a rodinných svátečních chuťovek.

Slovenská kapustnica a italské sladké Panettone

V České republice žije 64 tisíc Slováků, kteří tu také oslavují Štědrý den. Naše a jejich sváteční zvyklosti se ale maličko liší. Večeři například zahajují oplatkou s medem. Polévku si na Slovensku také dopřávají úplně jinou. Zatímco v Česku vyhrává hrachová, čočková nebo rybí polévka, Slováci vaří polévku, která je velmi podobná zelňačce. „Neodmyslitelnou polévkou k večeři je legendární kapustnica, tedy polévka se zelím v různých variantách s klobáskou nebo se smetanou,“ říká Kristina Gabíková ze Slovenska, která dlouhodobě žije v Praze. Až na polévku je ale hlavní chod stejný. Slováci si stejně jako my pochutnávají na smaženém kaprovi a bramborovém salátu a nezapomínají ani na sladkosti v podobě lineckého cukroví nebo čokoládových košíčků. Několik let v Česku žije i Italka Elisa Selmi. Kdo by očekával, že ve svátečním italském menu najde rybu, spletl by se. „Na Vánoce jíme zejména masové pokrmy jako hovězí vývar s tortellini a sýrem. Jako druhý chod zpravidla máme pečenou krůtu nebo vepřové maso s pečenými bramborami. Typické sladké vánoční jídlo je Panettone, velmi důležité pro nás Italy. Jíme s celou rodinou a zveme i přátele. Vánoce slavíme až 25., protože až do půlnoci 24. 12. se Ježíšek nenarodil, takže jíst nemusíte,“ říká.

Vánoční štola z Německa

Třetí nejpočetnější komunitou cizinců, kteří žijí na území České republiky, jsou Němci. Žije jich zde na 17 tisíc. Němci si sice rádi, stejně jako Češi, dopřejí kapra nebo další druhy ryb, nejoblíbenější je však husa nebo kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem s jablky a slaninou. S oblibou se podává konšelská mísa, která se skládá z kousků vepřové pečeně, kachny, husy, krůty, uzeného masa a ze smetanových klobás. Na svátečním stole však nesmí chybět cukroví! To je z máslového či skořicového těsta. Známá a oblíbená je také vánoční štola s rozinkami, která si pomalu ale jistě získává i české strávníky. „Například vánoční máslovou štolu pečeme letos popáté a její obliba výrazně stoupá,“ vysvětluje Gabrielová.

Exotika na Vánoce? Není problém

I když drtivá většina Čechů při přípravě sváteční tabule dodržuje tradice, obchody jsou připravené i na nevšední požadavky zákazníků, kteří jsou například ze zahraničí, anebo pro Čechy, kteří chtějí vyzkoušet něco opravdu exotického. „Jsme připraveni nabídnout českým i zahraničním zákazníkům cokoliv, co mají o Vánocích rádi. Inspiraci zahraničím najdou jak v sortimentu pekařů, tak řezníků či rybářů. Například naše rybí pulty nejsou zdaleka jen o českém kaprovi – je tu několik druhů čerstvých mořských ryb nebo mořských plodů a pro skutečné fajnšmekry tu máme mořské řasy. V drůbeži nabízíme také krocany, které preferují například Angličané nebo Američané,“ dodává Rita Gabrielová z Globusu.

Zdroj a foto: Globus

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010