Signify nasvítil budovu původní bardejovské radnice a baziliky minor svatého Egídía

Signify, světový lídr v oblasti osvětlení a člen asociace POPAI CE, dokončil realizaci architektonického osvětlení původní městské radnice a baziliky na historickém náměstí slovenského města Bardejov, které je součástí Světového dědictví UNESCO. Signify použil LED svítidla Philips Color Kinetics. Obě budovy jsou v základním režimu osvětleny kombinací teplých až neutrálních barev světla. Díky moderním technologiím s využitím RGBW je možné při speciálních příležitostech barvu osvětlení snadno změnit.

Osvětlení původní bardejovské radnice bylo provedeno kompletně v odstínech bílé barvy světla (2700 – 4000K) s důrazem na rovnoměrné osvětlení obvodových fasád. Na obou štítech jsou akcentovány vyšší intenzitou světla znaky a výzdoba, stejně tak jako boční renesanční arkýř, který je světelně zvýrazněn studenější bílou barvou světla (4000K). K vnímání objektu jako celku přispívá nové osvětlení střešních částí v teple bílé barvě světla (2700K). Barvu osvětlení obvodových zdí, střechy a štítů včetně sochy rytíře Rolanda je možné díky technologiím Philips IntelliColor (RGBW) a Philips IntelliHue změnit na libovolnou barvu barevného spektra, což lze využít např. při významných dnech města, státních svátcích, apod.

Bardejov a jeho památky se za poslední období stali oblíbeným cílem kulturně-poznávacího turismu, proto jsme považovali za důležité ještě výrazněji nechat vyniknout atmosféru tohoto jedinečného historického potenciálu města. Za jeden z prostředků k dosažení očekávaného efektu jsme zvolili iluminaci budov,“ vyjádřil se k projektu primátor města Boris Hanuščak. Samotnou realizaci a instalaci osvětlení měla na starosti firma O.S.V.O. comp, a.s.

Bazilika minor sv. Egídia, která se nachází naproti radnici, byla osvětlena kompletně ze všech stran, včetně střech a věžního ochozu. Osvětlení bylo opět provedeno kompletně v odstínech bílé barvy světla (2700 – 4000K) s důrazem na hlavní pozorovatelné části a vybrané architektonické detaily. Základní celoroční plošné osvětlení fasády a střechy je provedeno v teple až studeně bílé barvě světla (3000 – 5000K). V rámci podpoření přirozené gradace směrem vzhůru je vrcholová část věže osvětlena světlem vyšší intenzity oproti zbytku objektu. Akcentace vertikálních vzpěr ve velmi teplé bílé barvě světla (2000 – 2700K) pak vytváří jemný kontrast k plošnému osvětlení. Dynamickým prvkem je také osvětlení ochozu věže a střešních vikýřů opět pomocí svítidel RGB umožňujících změnu na libovolnou barvu barevného spektra.

Historické centrum města Bardejov je od roku 2000 zapsáno na Seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. Od té doby začalo město realizovat komplexní, dlouhodobý projekt obnovy celé městské památkové rezervace, jejíž součástí je i rekonstrukce veřejného osvětlení a iluminace nejvýznamnějších památek historického centra svítidly Philips.

Úspěšná realizace, a v současnosti už i provoz, tohoto projektu i ohlasy veřejnosti a návštěvníků města dokazují, že rozhodnutí zapojit při technickém a technologickém řešení iluminačního osvětlení renomovanou firmu se světovými zkušenostmi byla správná volba,“ říká primátor města Boris Hanuščak.

Budova bardejovské radnice je postavena v renesančním stylu a vrchol jižního štítu je ozdoben postavou legendárního rytíře Rolanda s halapartnou, která je symbolickým ochráncem městských privilegií. Naproti stojící chrám sv. Egídia je pak postaven v pozdně gotickém stylu. Tento monument se svou bohatostí architektonických tvarů i výtvarných prvků, rozměrností i uměleckou úrovní a vzácným chrámovým mobiliářem evokujícím původní středověký sakrální prostor patří mezi velmi důležité stavby dokumentující vývoj gotického stavitelství na Slovensku.

Signify je novým jménem společnosti Philips Lighting od 16. května 2018. Právní název Signify bude změněn začátkem roku 2019.

 

Zdroj a foto: POPAI CE

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010