Město Plzeň dalo včera čestné občanství sládkovi plzeňského pivovaru Ivo Hlaváčkovi

Nestor českého pivovarnictví a dlouholetý sládek plzeňského pivovaru Ivo Hlaváček byl v pátek 28. října slavnostně vyznamenán čestným občanem Plzně. In memoriam mu bude uděleno nejvyšší ocenění Města Plzně za jeho velký podíl na rozvoji českého pivovarství a zachování původního výrobního postupu plzeňského ležáku, který je významným symbolem města. Plzeňský sládek patřil do rodiny, jež byla spjata s pivovarnictvím po generace. Letos by oslavil své 90. narozeniny.

ivo_hlavacek

Čestné občanství města Plzně si Ivo Hlaváček zasloužil zejména za to, že se mu v Plzeňském Prazdroji podařilo udržet náročný technologický výrobní postup piva Pilsner Urquell i v dobách, které udržení vysoké kvality a ověřených technologických postupů příliš nepřály. Při výstavbě varen Prazdroje v letech 1969/1970 odmítl totiž všechny neověřené experimenty a zasadil se o použití klasických maloobjemových měděných varních souprav. Na počátku 80. let minulého století se zasadil také díky svému odborného rozhledu o výstavbu nové sladovny, díky které má Plzeňský Prazdroj i dnes možnost připravovat svůj vlastní, jedinečný slad plzeňského typu. V roce 2002 byl uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.

 

Ivo Hlaváček je jednou z nejvýznamnějších osobností českého pivovarství. Byl jedním z pilířů, na kterých stojí dnešní celosvětový úspěch plzeňského ležáku, symbolu našeho města. Zároveň se podílel na vědecké činnosti v oblasti pivovarství, vzdělávání nové generace českých sládků, takže prostřednictvím své práce přispěl k vytváření jedinečného jména města Plzně,“ uvedl k ocenění plzeňský primátor Martin Zrzavecký.

Čestné občanství převzali synové Ivo Hlaváčka – Ivan a Jan.

 

Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Foto: MMP, regionplzen.cz

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010