Do darování potravin potřebným se nově zapojily i malé formáty obchodů Tesco na Liberecku

Darování potravin a celkově omezení plýtvání jídlem, jsou jedny z hlavních priorit společnosti Tesco. Díky zapojení 10 malých formátů obchodů Tesco je dnes celkem 86 obchodů společnosti zapojeno do darování potravin lidem v nouzi prostřednictvím potravinových bank. Do roku 2018 by pak Tesco chtělo zapojit do spolupráce s potravinovými bankami všechny své obchody v Česku.

Díky dlouhodobé spolupráci Tesca s potravinovými bankami v Česku se daří darovat lidem v nouzi stále větší množství potravin. Pro společnost je klíčovým partnerem Česká federace potravinových bank. Ta sdružuje 14 regionálních potravinových bank, které následně spolupracují s dalšími organizacemi, které mají také možnost potraviny z obchodů Tesco odebírat.

„Těší nás, že společnost Tesco rozšířila spolupráci s Potravinovou bankou Liberec i na malé formáty obchodů. Díky tomu budeme schopni uspokojit potřeby většího množství lidí v nouzi. Mezi nejčastější darované položky patří pečivo, které je okamžitě distribuováno k našim odběratelům. Pro ně to znamená významnou pomoc a zpestření jídelníčku pro jejich klienty,“ uvádí Josef Vlček, ředitel Potravinové banky Liberec.

Spolupráce obchodního řetězce Tesco v ČR s Českou federací potravinových bank začala již v roce 2013, kdy se do ní zapojilo 25 obchodů. Federace je garantem, že darované potraviny se dostanou včas lidem, kteří je opravdu potřebují. Darovaly se především trvanlivé potraviny, které byly obrovskou pomocí.  Po čase začalo Tesco darovat i pečivo, ovoce a zeleninu. V průběhu loňského září se tento počet rozšířil o dalších 36 obchodů a nedávno se zapojily i obchody menšího formátu.

„Snažíme se počet obchodů neustále rozšiřovat, abychom dostáli našeho závazku, že do roku 2020 všechny naše obchody ve střední Evropě budou nabízet potraviny, které sice nemohou být prodány, ale jsou stále vhodné ke spotřebě, místním charitám k nasycení lidí v nouzi. Konkrétně u nás v České republice jsme doposud takto darovali přes 450 tun potravin a toto množství neustále narůstá,“ doplňuje Yana Pancheva, manažerka společenské odpovědnosti Tesco.

Obchody malých formátů, které nově spolupracují s potravinovými bankami, jsou napříč celou republikou a jedná se o následující supermarkety (SM) a express prodejny (EX): SM Liberec, SM Liberec Ruprechtice, SM Mimoň, SM Jablonec, SM Frýdlant, SM Karlovy Vary, SM Jilemnice, EX Nový Bor, EX Rokytnice, EX Turnov.

Zaměstnanci nově zapojených Tesco obchodů mají ze spolupráce s potravinovými bankami obrovskou radost a jsou na ni právem hrdí:

Jsem velice pyšná, že se i náš obchod SM Mimoň zapojil do spolupráce s potravinou bankou. Svým formátem jsme sice oproti velkým obchodům malý s malým podílem odpisů potravin, ale i tak je každá pomoc lidem v obtížné sociální situaci důležitá. Dohodli jsme se na spolupráci s místním spolkem Lampa, který se postará o to, aby se potraviny dostaly potřebným lidem. Jedná se o trvanlivé potraviny, kde není překročena doba spotřeby. K předávání potravin bude docházet vždy po telefonické dohodě,“ uvádí Lucie Fikarová, manažerka supermarketu Tesco Mimoň.

 

Zdroj: Tesco Stores ČR

Foto: potravinypomahaji.cz

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010